Евентуална ваксина срещу заболяването COVID-19 ще има най-рано след 18

...
Евентуална ваксина срещу заболяването COVID-19 ще има най-рано след 18
Коментари Харесай

Франция с реалистична прогноза кога да очакваме ваксина срещу COVID-19

Евентуална ваксина срещу заболяването COVID-19 ще има най-рано след 18 месеца, заяви днес френското министерство на науката, влизайки в противоречие с американския президент Доналд Тръмп, който каза, че ваксина може да е налице до края на годината, предаде Франс прес.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8073
,,Според лабораториите и учените ни ускорението, което се наблюдава в развоя на клиничните опити, можем да се надяваме на ваксина след 18 месеца. Неразумно е да се мисли, че е възможно да се работи по-бързо, тъй като това би застрашило безопасността на хората ", обясни министърката на науката Фредерик Видал пред радио " Европа 1 ".

Видал коментира твърдения на Тръмп, който няколко часа по-рано изрази надежда " ваксина да има до края на годината, може би и по-рано " - нещо, което той заяви и в началото на месеца.

Пет ваксини срещу COVID-19 са тествани върху хора в Китай

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата спомена срок от една година при оптимистичен сценарий.

,,Всеизвестно е, че разработването на ваксина обикновено отнема няколко години``, отбеляза Видал, цитирана от БТА.

Министърката повтори също изразена в последните дни от френското правителство позиция, че е " недопустимо по финансови причини да се запазва ваксина за една или друга страна ".

Видал каза това по повод полемика, предизвикана от френския фармацевтичен гигант " Санофи ". Компанията породи възмущение в Европа тази седмица, като съобщи, че ще предостави евентуална ваксина приоритетно на САЩ, които са инвестирали 30 милиона долара, за да подпомогнат научните й разработки.

Тръм оптимист относно ваксината срещу коронавируса

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че една ваксина не може да бъде подчинена на законите на пазарната икономика, а говорител на Европейската комисия изтъкна, че ваксината " трябва да е обществено полезно благо, еднакво достъпно за всички ".

В света сега има над 100 проекта за ваксина и десетина от тях са във фаза на клинични изпитания. Френският институт " Пастьор " ще започне клинични изпитания на най-напредналата си разработка през юли и очаква първите резултати през октомври.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8073  Броят на умрелите от COVID-19 в Испания за последното денонощие е най-малкият от март Броят на умрелите от COVID-19 в Испания за последното денонощие е най-малкият от март  Възобновява се работата на кухните за деца до 3-годишна възраст в София Възобновява се работата на кухните за деца до 3-годишна възраст в София  Последни данни за COVID-19 в Полша, Чехия, Норвегия и Грузия Последни данни за COVID-19 в Полша, Чехия, Норвегия и Грузия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР