Две нови ваксини за ЕС се очакват, а производителите на

...
Две нови ваксини за ЕС се очакват, а производителите на
Коментари Харесай

ЕК преговаря за доставки на още две ваксини срещу COVID-19

Две нови ваксини за ЕС се очакват, а производителите на „ Астра Зенека “ и на руската „ Спутник V “ започват следващата седмица в Азербайджан и страни от Близкия изток съвместни клинични изпитания върху хора. Скандинавските страни обявиха, че няма да ваксинират над 65-годишните с препарата на „ Астра Зенека “.

В Австрия установиха местна мутация на южноафриканския щам. Европейската комисия е завършила успешно предварителните разговори с още две фармацевтични компании, които разработват ваксини срещу COVID-19. Предстои подписването на предварителни договори с „ Новавакс “ и „ Валнева “, заяви говорител на Комисията, без да посочи срок, в който се очаква преговорите да приключат.

Европейската агенция по лекарствата вече проучва ваксината на „ Новавакс “. „ Астра Зенека “ е подобрила прогнозите си за доставки на ваксини в ЕС, съобщи още Комисията в Брюксел. Въпреки това след Швеция вчера днес Дания и Норвегия обявиха, че няма да ваксинират над 65-годишните с препарата на „ Астра Зенека “.

До лятото Швеция ще въведе дигитален имунизационен паспорт по примера на съседна Дания. Правителството в Стокхолм смята, че такива паспорти ще бъдат въведени в много държави и ще се изискват при пътуване в чужбина.

Днес в света вече има повече ваксинирани, отколкото заразени с коронавирус, съобщи Ройтерс. Но мутациите продължават да притесняват здравните власти. В Австрия обмислят радикални ограничителни мерки в провинция Тирол заради местна мутация на южноафриканския щам.

„ Може би трябва да затворим границите за една седмица е в рамките на три дни да направим масов скрининг. Не искам да се стига до Ишгъл 2 “, коментира вирусологът Доротее фон Лар от университета в Инсбрук, която съветва австрийското правителство.

Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер нарече ситуацията в Тирол „ притеснителна “, след като учените установиха, че всяка пета положителна проба там е на мутирал коронавирус, и че вече циркулират две или три местни мутации на COVID-19.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19336  Доц. Мангъров: Нека повече хора да ме последват, с цел да им отворя очите за COVID-19 Доц. Мангъров: Нека повече хора да ме последват, с цел да им отворя очите за COVID-19  Проф. Нели Корсун: Британският вариант на COVID-19 циркулира в страната и без да има контакт с други страни Проф. Нели Корсун: Британският вариант на COVID-19 циркулира в страната и без да има контакт с други страни  Учител изрично: Няма да се върна в клас! Учител изрично: Няма да се върна в клас!
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР