Ваксината се намира в трета фаза на клинични изпитвания, участват

...
Ваксината се намира в трета фаза на клинични изпитвания, участват
Коментари Харесай

Вирусолог коментира ваксините за COVID-19

Ваксината се намира в трета фаза на клинични изпитвания, участват 44 000 доброволци. Когато бъдат констатирани първите 32 случая на Ковид-19, трябва да се прецени колко от тях са от ваксинираните и колко са от групата на плацебото. Ако от групата на ваксинираните броят е по-малко от 6, значи ваксината е успешна. Това обясни един от водещите вирусолози у нас - проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че въз основа на 54 констатирани случая на Ковид-19, е било установено, че ваксината има 90% ефективност. Групите на ваксинираните и плацебото били засекретени, за да няма субективност в анализа на данните.

Проф. Александрова обясни още, че от Pfizer и BioNTech няма да да подават документи за получаване на временно разрешение за спешна употреба на ваксината, тъй като трябва да изпълнят още 2 условия.

Към момента има данни, че страничните ефекти се изразяват в повишаване на температурата и болки в мускулите - напълно в нормата на страничните ефекти, смята проф. Александрова.

Според вирусолога трябва да се види в какво ще се изрази ефектът на ваксината - дали броят на случаите ще бъдат намалени или ще бъде намален броят на тежките и смъртни случаи.

За финал тя отбеляза, че се задържа РНК от вируса върху повърхности като дръжки на врати и банкомати. Количеството РНК се повишавало седмица преди в това населено място или район да има скок на заразените. Това можело да се използва за прогнозиране къде е възможно да има локално огнище.

Вирусологът подчерта, че трябва да се пие много вода. Организмът не трябва да остава дехидратиран.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14931  Кметът на Монтана Златко Живков е под 14-дневна карантина Кметът на Монтана Златко Живков е под 14-дневна карантина  Украйна и Грузия регистрираха рекорден брой инфектирани с ковид за денонощие Украйна и Грузия регистрираха рекорден брой инфектирани с ковид за денонощие  Англия се пробва да редуцира карантинния интервал за пътуващите Англия се пробва да редуцира карантинния интервал за пътуващите
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР