Болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус, протича по-леко при пациенти,

...
Болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус, протича по-леко при пациенти,
Коментари Харесай

Носенето на маски намалява риска от тежка форма на COVID-19 при пациенти

Болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус, протича по-леко при пациенти, които са носили маски, когато са се заразили, предаде ТАСС, позовавайки се на испански експерт, цитиран от агенция ЕФЕ.

Висенте Сориано, директор на Медицинския център към Международния университет в Риоха, е ръководил изследване, в хода на което е събрана информация за епидемиологични огнища в Мадрид по време на първата вълна на коронавирусната пандемия, пише БТА.



Експертът пояснява, че проучването е успяло да " сравни нивото на предаване на заболяването и необходимостта от хоспитализация ".

Например, анализ на огнище е бил извършен в къща, обитавана от монахини, където са се заразили 21 от 25 души. Въпреки факта, че около половината от обитателите са били на възраст над 65 години, при никой от тях не се е наложила хоспитализация. Специалистът свързва това обстоятелство със спазваните мерки за социално дистанциране и носенето на маски.

Друго огнище се е разразило след среща на група от 10 души, които са прекарали три часа заедно на закрито, без да носят маски или да стоят на разстояние. В резултат на това всички са се заразили с коронавирус, като при четирима от тях се е наложила хоспитализация.

" Изглежда, че излагането на ниски дози коронавирус може да доведе до инфекция, но симптомите ще бъдат по-леки ", казва Сориано.

По негово мнение носенето на маски помага да се намали рискът от инфекция и ако това се случи, формите на заболяването протичат по-леко, тъй като концентрацията на вируса, която оказва ефект, е по-ниска. С други думи, използването на маска " може да имунизира срещу тежки форми на Ковид-19 ", счита експертът.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14596  Броят на инфектираните с ковид в Ливан за денонощие за първи път надвиши 2000 Броят на инфектираните с ковид в Ливан за денонощие за първи път надвиши 2000  Национална карантина от през днешния ден в Гърция, четири области в Италия също са под локдаун Национална карантина от през днешния ден в Гърция, четири области в Италия също са под локдаун  СЗО заяви за нов рекорден брой инфектирани с ковид по света за ден СЗО заяви за нов рекорден брой инфектирани с ковид по света за ден
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР