„Африканската Мона Лиза“ - картина, изчезнала преди повече от 40

...
„Африканската Мона Лиза“ - картина, изчезнала преди повече от 40
Коментари Харесай

„Африканската Мона Лиза“ ще бъде изложена в Нигерия за пръв път от 40 години

„ Африканската Мона Лиза “ - картина, изчезнала преди повече от 40 години и открита през февруари в лондонски апартамент, ще бъде изложена в Нигерия за пръв път от 40 години, предаде " Ройтерс ".
Творбата, известна също като " Туту ", е нарисувана от нигерийския художник Бен Енуону през 1974 г. Следващата година тя е изложена на арт шоу в Лагос, но съдбата й след това е неизвестна, докато картината не се появява в Северен Лондон.
Собствениците й, пожелали анонимност, се свързват с експерта по модерно и съвременно африканско изкуство в лондонската аукционна къща „ Бонамс “ Джайлс Пепиът, за да бъде идентифициран авторът на творбата. Експертът констатира, че става въпрос за портрет, нарисуван от Енуону.
„ Всичко, което собствениците знаеха за картината, беше, че е принадлежала на баща им, който имал бизнес интереси в Нигерия “, отбеляза Пепиът.
Картината беше предложена за продажба на търг през февруари и намери купувач за 1,2 милиона британски лири. Платената сума е рекордна за изложено на търг произведение на нигерийското модерно изкуство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР