104-годишната баба Гена Сиркьова от Каравелово посрещна скъпи гости днес

...
104-годишната баба Гена Сиркьова от Каравелово посрещна скъпи гости днес
Коментари Харесай

104-годишната баба от Пловдивско чества рожден ден

104-годишната баба Гена Сиркьова от Каравелово посрещна скъпи посетители през днешния ден по случай рождения си ден. Сред първите пристигнали да я поздравят бяха кметицата на селото Славка Червенкова и кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов.

Дългият и изпълнен със смисъл живот на баба Гена е образец за всички, той ни радва и изпълва с респект и почитание, сподели Кабаиванов пред пристигналите да уважат празника родственици, другари и съседи. Когато човек има смисъл в живота си, когато сърцето му е цялостно с любов към околните и духът му е мощен, се радва на дългоденствие, заключи той и връчи на столетницата приветствен адрес и саксия с цвете.

Кметицата на Каравелово Славка Червенкова също поздрави рожденичката от името на кметството, както и от името пенсионерски клуб „ Детелина “ и на Сдружение „ Любен Каравелов “. Тя връчи на баба Гена стъклена чаша с герба на селото и огромна торта.

Отец Рафаил отслужи водосвет за здраве, а певческата група „ Каравеловските славеи “ зарадваха баба Гена с китка чудни национални песни.

От много години Каравелово празнува рождения ден на баба Гена като празник на всички.Тя е наша горделивост, както със своите години, които нахвърлиха едно столетие, по този начин и с мъдростта, честността, човечността и любовта към хората, споделя Славка Червенкова, кмет на селото, която още преди години инициира честването на рождения ден на столетницата.

Днес баба Гена се радва на гостите, а снаха и Пенка, с които ги свързват десетилетия взаимен живот, подготви трапезата и шета за гостите. Баба Гена има наследник и щерка, 3 внука, 4 правнука и 2 правнучки, от които най-малката е на 3 месеца.

По-късно през днешния ден столетницата ще отвори сандъка със сватбените си облекла и това ще постави началато на значимо за селото събитие. Днес с роман на баба Гена пред камерите ще стартират фотосите на филм, наименуван „ Каравеловска женитба от преди 100 години “. Специално за видеото баба Гена ще си спомни своята женитба с Марин Сиркьов, която била преди 85 години, а младоженката тогава била единствено на 19 години.

И в този момент баба Гена си спомня по какъв начин на един празник на селото дълго се взирала измежду момите и момците, които били на хорото, да види своята възлюбена Марин Сиркьов. Сърцето и се било свило като не го виждала. Но по някое време го зърнала, сърцето и подскочило от наслада, двамата хванати един до различен дълго играли хоро. А единствено след няколко дни те оповестили годежа си.

Със сватбените облекла на столетницата за кино лентата ще се облече момичето, което играе ролята на булка във видеото за старинната венчавка.

Сюжетът на кино лентата е самобитно продължение на различен видеофилм за Каравелово, сниман преди две години. Той е със заглавие „ Розобер в село Каравелово “. Той демонстрира усилния труд по прибирането на маслодайните рози. А по време на розобера момите и момците се харесват, подготвени да се свържат вечно. Филмът приключва с думите на родителите на една от двойките „ Хайде след беритба изпратете сватовници “. Филмът „ Каравеловска женитба от преди 100 години “ продължава описа за съхранените обичаи в селото, а столетницата баба Гена е тази, която в реалност придвижва тази традиция през десетилетията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР