102-годишната Ценка Горанова от ломското село Сталийска махала се омъжва

...
102-годишната Ценка Горанова от ломското село Сталийска махала се омъжва
Коментари Харесай

Специално по bTV: 102-годишната Ценка, станала свидетел на Народния съд през 1944 г.

102-годишната Ценка Горанова от ломското село Сталийска махала се омъжва за своя фаворит Георги през 1940 година Георги е шеф на гимназията в най-голямото село в Ломска околия. Бил измежду най-харесваните момчета в селото. Избрал Ценка, тъй като била отличничка по математика.

„ Той видял основната книга. Аз математичка бях на времето. Все шестици по математика “, описа тя.

Поводът - обява в обществените мрежи на журналиста по отношение на Народния съд

Георги Горанов си търсел интелигентна жена, с цел да основат интелигентни деца. С Ценка имат наследник на име Емил.

„ Аз се вея на бял свят две години по-късно през 1942 година Имам единствено някакъв неясен спомен от татко ми – на 24 май, когато съм бил на две годинки. Някакъв спомен, само че дали си го комбинирам или не и повече за него нищо не зная “, споделя Емил Иванов.

Денят за респект на жертвите на комунизма се отбелязва у нас от 2011 година

На 15 октомври 1944 година, когато руската войска към този момент е поела надзор над България, шефът на гимназията Георги Горанов е извикан в кметството и изчезва безследно вечно.

„ Просто са прибрали цялата интелигенция на селото. Само образованите хора – учители, бирника, кръчмаря, търговеца, хора заможни. Няма никакви аргументи – просто това си е заповед на Централен комитет, в съгласие със Сталин да вършат чистка незабавно след 9 септември. Преди Народния съд “, добави той.

21 000 българи са убити без съд и присъда

След 9 септември 1944, още преди Народния съд, е в ход всеобщо заличаване на интелигенцията в цяла България.

В новия си разказ писателката Теодора Димова споделя за първите месеци след т.н „ Народен съд ” през 1944 година

„ 21 000 души са починали по този начин като моя татко. Имаме ги по описи извадени. Това са 21 000 души избити без съд и без присъда. По този метод, настрана Народният съд. Ликвидиране на нацията, на интелигенцията на нацията. Аз, по-късно станах зам.-председател на Съюз " Истина " и сме изследвали всеки един случай “, сподели Емил Иванов.

В село Сталийска махала убитите са общо 12 души. Всички безследно изчезнали. На власт пристигнали най-бедните в селото. Ценка си спомня по какъв начин жена влезнала в дома им и споделила, че са длъжни да ѝ дадат пари.

Преди 74 година т.нар Народен съд изпраща на гибел регенти, министри, депутати, офицери и общественици

Тези, чиито родственици са убити, страдат най-вече от нападения, тъй като към този момент били врагове на народа.

В тази конюнктура Ценка останала сама да гледа 2-годишният си наследник Емил. 

„ Като види, че хора отиват към учебното заведение, тъй като то беше покрай нас, все викаше - тати Гошо, тати Гошо. Мъка бедност, да не знаеш къде е “, сподели тя.

Разказ от първо лице за присъдите на по този начин наречения Народен съд

Тати Гошо в никакъв случай повече не се връща. Освен, че са умъртвили татко му, руската власт у нас продължава издевателството и против Емил. Родовото репресиране на деца, които дори не познават убитите си родители остава процедура на комунистическата власт. Целият живот на Емил е отдаден в търсене на истината за гибелта на татко му. В търсене на останките му и истината.

„ Аз към този момент пораснах огромен, започнах да разпитвам от тук от там. Сталийска махала кмета през това време е наш комшия Асен Павлов. Той е дал листата. Те са желали листата “, изясни Емил.

От всяко село са желали описи за заличаване. Някои нови кметове комунисти отказвали да спомагат за избиването на хора. Но други, като кмета на Сталийска махала, се старали и били инициативни.

За една нощ в сиропиталището тя потъмнява и очите ѝ от сини стават кафяви

“Те са получили инструкции от Георги Димитров и Сталин да съберат всичко това и да унищожат елита “, сподели той.

Синът на кмета умира млад в психиатрична клиника. Съпругата му също умира млада. Той остава самичък.

Днес 102-годишната Ценка Горанова съди водещия в държавното радио Петър Волгин поради обществената му поддръжка за по този начин наречения Народен съд, предизвикал нещастия и премеждия на стотици хиляди българи. И унищожил най-успешната част от нацията.

След 33-годишно ръководство на 10 ноември 1989 година Тодор Живков е освободен от поста общоприет секретар на Българска комунистическа партия

Инициатор на процеса против водещия на БНР е сина на Ценка.

„ Този човек (Волгин) дори да е уверен в тези неща, няма право. Това е разпалване на ненавист, на в допълнение ровене. Той знае ли какви неща е правил този Народен съд? Защо разпалва? Тук ще засегна и за ПСА, аз съм обиден, не мога да минавам около този парк умерено, тъй като камионетка на Съветската войска със руски боец вътре е извозила нашите хора. През нощта са ги изкарали със руска камионетка, т.е на Съветката войска, със руски боец и не знаем къде са и ги ликвидирали. Затова ли би трябвало да има монумент? Той, в случай че е християнин по рождение най-малко, щеше да каже – било каквото било “, изясни Емил.

За да има монумент и татко му, Емил търси останките му през целия си живот.

„ Аз съм подготвен да отдръпва желае си при едно само условия в някакъв период да ми даде информация къде е погубен татко ми, да мога да го погреба, да му направя гроб. Като християнин и незабавно ще приключа желае. Веднага отдръпвам желае, ами ми каже къде е мястото. Нали има връзки, нали пази. Да отиде да разбере той. Аз не можах. Ще си отида от този свят без да мога да схвана на татко ми къде му е гроба “, сподели Емил.

Георги Горанов от Сталийска махала мечтаел да има образовани деца.

Днес внучката на учителя от Сталийска махала и щерка на Емил е професор в оксфордския медицински университет. Участва в създаването на изкуствен интелект за медицината. Един от учените, взели участие в основаването на оксфорската ваксина против COVID-19 на „ Астра Зенека “. Със брачна половинка си немец, имат две деца. А Емил продължава да следва задачата на живота си – да открие останките на своя татко, с цел да го погребе като заслужен човек.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР