100-те бронетранспортьора на съхранение в хангарите на Жандармерията се превърнаха

...
100-те бронетранспортьора на съхранение в хангарите на Жандармерията се превърнаха
Коментари Харесай

Люта кавга в парламента и заради БТР-ите за Украйна

100-те бронетранспортьора на предпазване в хангарите на Жандармерията се трансфораха в следващия обект за пикантен спор в пленарната зала поради желанието на ръководещите в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи от средата на месеца въпросните возила да заминат за Украйна като подаяние. 

Машините са съхранявани в складовете на Министерство на вътрешните работи и не са употребени през последните към 25 години, само че съгласно вносителите могат да са от сериозна помощ за защитата на Украйна.

Става дума за бронирана техника, която украинската войска познава добре, относително елементарно може да ремонтира и с която може да бъде оборудван най-малко един лекопехотен полк. 

Първо Българска социалистическа партия изиска отсрочване на точката, като заместникът на Корнелия Нинова Борислав Гуцанов се пошегува горчиво - че трябвало напряко и черешовото топче да бъде включено в листата за дарения към Украйна. Очаквано, точката остана за разглеждане. 

Лично Ивайло Мирчев се включи като вносител с обяснение, че БТР-ите не са на въоръжение в армията и даряването им за потребностите на Киев няма да отслаби нашата защитата.

" Украйна е купила въоръжение от нас за 5 милиарда лв., а до края на годината сумата ще стане 7, което я трансформира в един от главните вложители в стопанската система ни. Но сме дарили на нея техника за едвам 20 милиона ", акцентира Мирчев. 

Той разруши и мита, че никой нямало да компенсира България за дарената техника. " Още през 2022 година от Съединени американски щати е получено писмо с подготвеност за над 200 милиона $, само че незайно за какво тогава държавното управление на Румен Радев ги е отказало ", добави той. Депутатът от ПП-ДБ се надява новият боен министър Тодор Тагарев да инициира нови диалози с Щатите по тематиката. 

И бе безапелационен -  че формалното мнение на Министерство на вътрешните работи е, че няма потребност от тези БТР-и. " И популярност Богу, че е по този начин, тъй като в противоположен случай вътрешното ведомство щеше да се постанова да дава отговор на други въпроси ", сподели Мирчев. Но взриви залата отляво, като подсети, че точно Украйна стои на пътя на съветския президент Владимир Путин по пътя му към България. 

" Опорката, че влизаме във война с Русия, произлиза от същите, които твърдяха, че без съветски газ и без " Белене " не може ", подсети още Мирчев. И хвърли ръкавица още веднъж към президента Румен Радев: " Дано се е успокоил към този момент ". " Трябва да подкрепим тази помощ, тъй като тези хора се бият и за нашата сигурност ", сподели още той. Но русофилът Костя Копейкин избухна в противен плевел грачещ смях в залата без никакво възприятие за такт. 

Иван Иванов от Българска социалистическа партия настоя самият Министерство на вътрешните работи началник Калин Стоянов да каже какво е положението на плануваните машини, какво е мнението му те да се дарят. А сътрудника му Атанас Зафиров настоя в пленарната зала да даде пояснения за завършването на дарението за Киев и военният министър Тодор Тагарев. 

Очаквайте детайлности!
ТЕМА преди 1 час 349 преди 2 часа 4980 преди 4 часа 1218
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР