100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива

...
100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива
Коментари Харесай

Гебрев пред “Гардиън“: 100% руски агенти стоят зад взрива в склада ми

100 % съм сигурен, че съветски сътрудници стоят зад гърмежа в склада ми, съобщи българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. " Гардиън ", съобщи Българска телеграфна агенция. Пред английското издание Гебрев сподели, че детонацията в неделя е следващата офанзива против него на сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ.
Прочетете още
" Няма метод това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна интервенция ", съобщи в телефонно изявление за " Гардиън " българският оръжеен търговец, за който се допуска, че през 2015 година е бил токсичен с нервнопаралитично вещество от групата " Новичок ".

Склад на Гебрев край град Карнобат бе разтресен от детонация в ранните часове на неделя, напомня " Гардиън ". Това е петият път през последните години, в който има гърмежи на обекти на " Емко ", оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предходните набези с съветски сътрудници.

Гебрев изпадна в кома през 2015 година и представители на западни държавни управления и разследващи служби считат, че е бил токсичен с " Новичок " от офицери от ГРУ. И той самият в този момент изрече съмнение, че гърмежът в склада му в неделя също е тяхно дело.

Гебрев споделя пред " Гардиън ", че е приказвал с началника на защитата си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди детонацията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало навлизане извън. Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да ревизират за какво се е задействала системата, когато чули мощен гърмеж. При детонацията няма потърпевши.

Атаките против Гебрев, за които се допуска, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той евентуално е обвързван с доставки на оръжия за Украйна, написа " Гардиън ". Миналата година предприемачът съобщи в имейл до " Ню Йорк таймс ", че фирмите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна - нещо, което допреди това отхвърляше, отбелязва английското издание.

Сега той още веднъж твърди, че не доставя оръжия на Украйна след подписването на Минските съглашения в края на 2014 година, които доведоха до прекъсване на огъня в Източна Украйна. Гебрев акцентира също по този начин, че не е доставял оръжия на Украйна, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари.

Каквато и да е повода, Гебрев явно си е спечелил могъщи врагове в Русия. В интервала от 2011 до 2020 година имаше детонации на четири обекта, свързани с компанията му. Миналата година българското външно министерство експулсира съветски посланик, обвинен по отношение на гърмежите, и прикани Москва да помогне с следствието.

Българската прокуратура съобщи, че има учредения да се допусна, че четирите детонации са свързани с опита за отравяне на Гебрев. Синът на оръжейния търговец и управителен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома. " Едва не умрях ", съобщи Гебрев в изявление за " Гардиън " от 2019 година, в което описа за отравянето си. Разследващият уеб страница " Белингкет " популяризира информация, според която екип от сътрудници на ГРУ е бил в България по същото време, по което е подхванат опитът за отравянето на Гебрев.

Оръжейният търговец показва недоволството си от обстоятелството, че българските управляващи не са изправили никого пред съда по отношение на офанзивите против него. " Минаха 11 години от първата детонация и никой не е осъден за това ", споделя той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР