100 милиона лева ще инвестира държавата в безаналогичен за Балканите

...
100 милиона лева ще инвестира държавата в безаналогичен за Балканите
Коментари Харесай

България щяла да става световен IT център

100 милиона лв. ще влага страната в безаналогичен за Балканите център за компютърни науки към Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Въпросният институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии или на британски - INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology ) е основан в партньорство с швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, посредством интернационално съглашение, утвърдено от Народното събрание. Научното звено ще бъде ръководено то български, израелски, швейцарски и американски учени. Общият размер на вложенията в идващите 10 години ще е близо 170 $.

Откриването на IT центърът бе в границите на гала в Националния замък на културата, посетена от президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, министъра на културата Николай Денков, министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, еврокомисаря Мария Габриел, представители на софтуерни компании като " Амазон " и " Google " и други
 Снимка 570221
Източник:

" Какви са задачите - България да стане най-хубавото място в света в областта на компютърни науки и изкуствения разсъдък. Да притеглим най-големите компании да влагат в България. Гугъл, Amazon, DeepMind към този момент вложиха в INSAIT ", посочи министър-председателят Кирил Петков.

И акцентира - това било значима стъпка към осъществяването на главно заричане на новата власт - да върне младите надарени хора назад в България.

" България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 милиона $ в идващите 10 години. Ето и моделът, по който подобен институт би трябвало да се финансира - страната застава с 10 милиона, Гугъл, Amazon, DeepMind влагат по 7 милиона, българските софтуерни компании влагат 6 милиона $. Само когато страната и частният бранш работят дружно, могат да се дадат хрумвания, да се реализиран резултати, които да са на международно равнище ", добави министър председателят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР