100 милиона лева са дълговете на общинските болници, като 47

...
100 милиона лева са дълговете на общинските болници, като 47
Коментари Харесай

Общинските болници със 100 милиона дългове

100 милиона лв. са задълженията на общинските лечебни заведения, като 47 милиона от тях са просрочени, сочат данни на здравното министерство. Дълговете са най-вече за лекарства и консумативи, заяви заместник-министърът Бойко Пенков на полемика за проблемите на общинските лечебни заведения в Националния тристрарнен съвет.

След разбор ще бъдат препоръчани ограничения на всяка община, която да оздрави проблематичните лечебни заведения. Болници няма да се затварят, сподели Пенков.

"Затваряне - не, за преструктуриране приказваме. Има проблем с Белоградчик, Димитровград, с Омуртаг. Това, което ние можем да създадем и вършим е - действително увеличение на средства, като заплащаме на лечебните заведения всяка една лечебна активност, която касата не заплаща. Това са някъде в границите на 22 милиона годишно ", съобщи той, представен от БНР.

Бизнес и синдикати предложиха ограничения за оцеляване на общинските лечебни заведения като основаване на специфичен фонд за тяхното подкрепяне, лист със предпазени здравни заведения, както и локалната власт, с цел да може да финансира и заплатите на личния състав. В момента 83 % от приходите на лечебните заведения от касата отиват за заплати.

В петък Националното съдружие на общините ще изиска от министър Кирил Ананиев да се удвоят от 6 на 12 милиона лв. парите за подкрепяне на отдалечените общински лечебни заведения. Това ще разреши 65 заведения да оцелеят през най-тежките зимни месеци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР