100 години след основаването на Турската република от Мустафа Кемал

...
100 години след основаването на Турската република от Мустафа Кемал
Коментари Харесай

Специалният ни пратеник в Истанбул: Защо наричат Кемал Кълъчдароглу „кротката сила“?

100 години след основаването на Турската република от Мустафа Кемал Ататюрк в страната като че ли още веднъж се води борба на полезностите. За първи път от дълги години опозицията предстаявлява опасност за ръководството на Ердоган.

До издигането на водачът ѝ Кълъчдароуглу обаче не се стигна елементарно. Част от съдружните сътрудници смятаха, че той няма политическата харизма, с цел да победи Ердоган.

Подготвя се следизборно послание на Реджеп Ердоган

Наричат го „ Кротката мощ “ - Кемал Кълъчдароглу води обединената турска съпротива и измежду последователите си е прочут като умел герой с корупцията.

„ Кълъчдароглу е точната диаметралност на Ердоган. Той е извънредно мек, обмисля думите си добре и има спокоен темперамент. Не е политик от кариерата. Ердоган от дребен е зает с политиката, до момента в който огромна част от живота на Кълъчдароглу е минала като бюрократ от икономическия бранш “, споделя Атила Йешилада, икономист и политически анализатор.

Много специалисти назовават вотът в Турция решителен

Израства в анадолския район Тунджели в фамилията на алевити – най-голямото религиозно малцинство в Турция.

Когато през 2002 година влиза в турския парламент, Ердоган поема страната. През годините Кълъчдароглу разкрива случаи на корупция по високите етажи на властта, а от 2010 година насам оглавява кемалистката Републиканска национална партия.

Близо 61 милиона души имат право на глас

След опита за прелом през 2016 година и последвалите всеобщи арести се прочува с протестен „ Марш за правдивост “, изминавайки 450 км от Анкара до Истанбул.

„ Никакъв разцвет не може да бъде реализиран с репресии. Нашата съществена философия ни постанова да застанем до потиснатите “, споделя Кълъчдароглу.

Той изповядва секуларните полезности, заложени от Кемал Ататюрк, само че и модернизира партията, като търси съидейници измежду малцинствата.

В Касъмпаша – кварталът, където Ердоган израства, утрешният избор е съществена тематика на диалози

„ Главното нещо, което би трябвало да ни сплотява, е това да се състезаваме, да печелим и да взимаме това, което ни принадлежи. Турци, кюрди, алевити, сунити - тези, които носят хиджаб, както и тези, които не носят. Леви и десни – всички би трябвало да се обединят за тази идея “, безапелационен е той.

Ако завоюва, дава обещание да върне парламентарната система в Турция и да реши бежанския проблем.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР