100 години от рождението на Ингмар Бергман На 14 юли

...
100 години от рождението на Ингмар Бергман На 14 юли
Коментари Харесай

100 години от рождението на Ингмар Бергман
На 14 юли 2018 г.

100 години от рождението на Ингмар Бергман
На 14 юли 2018 година светът отбелязва стогодишнината от рождението на един от най-великите кино стилисти на всички времена – Ингмар Бергман.

Ингмар Бергман (1918-2007) е един от гениите в киното - режисьор, сценарист и продуцент с над 60 кино лентата в креативната си биография. Също толкоз скъп и като драматург, той режисира над 170 театрални постановки. Шедьоври като „ Есенна соната ”, „ Сарабанда ”, „ Шепот и крясъци ”, „ Сцени от един фамилен живот ”, „ Фани и Александър ”, „ Поляната с дивите ягоди ” постановат нов кинематографичен език и резонират надълбоко у милиони фенове по света. Най-големи поклонници на неговата работа са самите основатели на филми – режисьори, сценаристи, артисти, оператори и монтажисти.
 Навършват се 100 години от рождението на режисьора Ингмар Бергман Навършват се 100 години от рождението на режисьора Ингмар Бергман / БГНЕС
Характерен за истинското му творчество е театралният метод, само че творбите му черпят ентусиазъм и от живописта, музиката, литературата и философията. По думите на Уди Алън, различен огромен актуален режисьор, в работата си Бергман изследва най-дълбоките безпокойства на хората, създавайки проникновена кино лирика: смъртната природа на индивида, любовта, изкуството, религиозните подозрения, провокациите на брачния живот, неспособността да поддържаме връзка пълноценно.

Тази есен, по време на фестивала CineLibri 2018 в София ще бъдат показани два от най-забележителните филми на Бергман с присъединяване на Лив Улман, която през последните години нашумя и с достиженията си като режисьор. Българската аудитория я познава и посредством изповедната книга „ Промяна ”, написана в годините, когато тя е на върха на славата си.

Тазгодишното издание на интернационалния кино-литературен фестивал CineLibri ще се организира сред 11 и 24 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Ловеч, Видин, Враца, Благоевград, Търговище, Стара Загора и други регионални центрове. Програмата включва над 40 кино лентата с национални министър председатели, посетители със международно самопризнание, доста галасъбития и изненади. Тематичен фокус е любовта във всичките й форми и превъплъщения, а мотото е Любов сред редовете. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР