100 години изучаване на финансова наука отбелязва Икономически университет –

...
100 години изучаване на финансова наука отбелязва Икономически университет –
Коментари Харесай

100 години финансова наука в Икономически университет – Варна

100 години проучване на финансова просвета отбелязва Икономически университет – Варна със особено събитие на 14.10.2022 година от 10.00 ч. в зала 1 на академичната постройка. То включва и полемика на тематика „ Кризисни рефлексии върху финансовия бранш “ с присъединяване на водещи учени и топ мениджъри на банкови и финансови институции от страната и чужбина.

Изучаването на финансова просвета датира още от основаването на Висшето комерсиално учебно заведение през май 1920 година В изявлението си пред Варненската търговско-индустриална камара бъдещият ректор Цани Калянджиев отбелязва, че висшето учебно заведение ще се нуждае от 12 души преподавателски състав, от които един финансист. Така запълнен, университетският състав би трябвало да „ носи ” преподавателската и изследователска работа по дисциплините, планувани в образователната стратегия, една от които е „ Финансова просвета ” – наложителна за всички студенти, а полагането на изпит по нея е изискване за приемане на тапия. Тя се утвърждава измежду водещите наложителни дисциплини със собствен независим предмет (финансовото стопанство на държавата), преподавана без спиране пред всички випуски на учебното заведение, без значение от преустройството и измененията на образователните проекти.

Съгласно образователната стратегия “Финансова просвета “ би трябвало да се чете за първи път през образователната 1922-23 година пред студентите от втори курс. Висшето учебно заведение избира за постоянен доцент финансиста доктор Георги Петков, приключил Университета в Ерлаген (Германия). Академичният съвет му разпорежда титулярното място по „ Финансова просвета ” и обвързваните с нея спомагателни дисциплини. През 1924-а функционалностите му поема Оскар Андерсон – някогашен професор от Университета в Киев, който е определен за ексклузивен професор във Висшето комерсиално учебно заведение и резервира позицията на титуляр по „ Финансова просвета ” до напускането си през 1934-а.

В средата на 20-те години на 20 век във Висшето комерсиално учебно заведение най-талантливите випускници се притеглят към академична кариера. Сред абитуриентите, приключили през 1925-а, е Станчо Чолаков, който съумява да впечатли своите преподаватели с блестящото си дипломиране и с решението да продължи икономическото си обучение в Германия. След завръщането му през 1927 година той  е определен за постоянен помощник, а през 1934-а печели конкурс и става титуляр на дисциплината „ Финансова просвета ”.

В края на 1936 година Академичният съвет взема решение за основаване на Катедрата по финансова просвета. Тя се ангажира с преподаване на няколко дисциплини, от които наложителни за проучване във всички специалности са „ Обща доктрина на държавните финанси “ и „ Парично, банково и борсово дело “. През 40-те години се преподават дисциплините „ Учение за балансите “ и „ Наука за стопанското дружество “, в които се включват тематики от сферата на корпоративните финанси. През 1948 година е основана  специалност „ Финанси и банково дело “ (една от първите шест специалности във висшето училище), преименувана две години по-късно на „ Финанси и заем “.

През 1948 година висшето учебно заведение (тогава Варненски държавен университет) е сложено под управлението на Комитета за просвета, изкуство и просвета, с чиято административна наредба от 1953 година се прекратява приемът на студенти по компетентност „ Финанси и заем ”. Три години по-късно е закрита и едноименната катедра. Но и по-късно във Висшия институт за национално стопанство „ Димитър Благоев “ – Варна се обезпечава базисно образование на студентите по финансиране и кредитиране на социалистическото стопанство.

След началото на демократичните промени в страната се възражда концепцията за по-интензивно проучване на финансови дисциплини. Тяхното администриране се поема от основаната през декември 1989 година катедра „ Финанси и заем “. През 1990 година са признати първите студенти в компетентност „ Банково дело “, а година по-късно – първият випуск по „ Финанси “. От 1997 година двете специалности са обединени във „ Финанси “.

Водещата катедра е измежду първите в ИУ – Варна, която предлага образование в две магистърски специалности – „ Финанси “ и „ Банково дело “ (1996 г.). За пръв път в ИУ – Варна се одобряват студенти по три магистърски стратегии – „ Банков мениджмънт “, „ Корпоративни финанси “ и „ Публични финанси “ (2003 г.). От 2002 година до момента 18 души са придобили просветителната и научна степен „ лекар по финанси “, 8 преподаватели – академичната служба „ доцент “ и 2-ма – академичната служба „ професор “.

Днес преподаването на финансова просвета в университета заема своето почтено място в просветителния портфейл на ИУ – Варна. Обучението се реализира в две бакалавърски („ Финанси “ и „ Социална сигурност и обезпечаване “) и две магистърски („ Банков мениджмънт “ и „ Финанси и нововъведения “) специалности. Всички студенти в университета учат дисциплината „ Въведение във финансите “.

Освен в образованието на студенти и докторанти, преподавателският състав на катедрата работи интензивно в научноизследователската сфера и интензивно способства за издигане нивото на българската финансова просвета в страната и чужбина. От преподаватели на катедрата са издадени първи и единствени по рода си у нас студии и монографии, отдадени на банковите бизнес модели, дигитализацията в банкирането, ръководството на  риска в банките, структурата и мениджмънта на капиталовите фондове, корпоративната дивидентна политика, частните пенсионни схеми, паричната беднотия, налозите с идея, данъчната самостоятелност на локалните управляващи и доста други.

Много плодотворна е активността на основания през 2012 година по самодейност на студентите от катедрените специалности клуб „ Финанси “. Той провежда редица събития – национални състезания и надпревари, кариерни конгреси, отворени лекции и образования с специалисти от бизнеса и университетските среди.

Вече 100 години преподаването на финансовата просвета в ИУ – Варна съчетава традициите с новаторството и сполучливо устоява на провокациите на времето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР