10 януари е една от най-значимите дати в новата история

...
10 януари е една от най-значимите дати в новата история
Коментари Харесай

Народът качи България на нов път преди 21 години

10 януари е една от най-значимите дати в новата история на България. На днешния ден преди 21 години, вбесени от некадърното ръководство и следващата жестока икономическа политика, жители нападнаха Народното събрание. Протестите доведоха до свалянето от власт на социалистическото държавно управление на Жан Виденов. Бунтът бе импровизиран, подбуден от изгубването на храните от магазините и скока на $, който стигна невижданата до оня миг кота от 3000 лв. за $1. Стихията тогава уплаши даже опозицията, която не се престраши намерено да застане отпред на недоволството. В началото нито една политическа мощ нямаше куража да оглави митингите. Тогавашният водач на Съюз на демократичните сили Иван Костов се появи чак на третия ден като редови жител със синя лента против студа на главата.

На самия 10 януари 1997 година беше проведено протестно шествие пред Народното събрание, което приключи с обграждане на постройката и опит за разгром и палеж. При конфликтите имаше и леко ранени. Това беше най-бурният епизод от всекидневния махленски напън, почнал още в края на 1996 година, за цялостно отдръпване на Българска социалистическа партия от властта след ръководството на Виденов.

Размириците доведоха до отвод на Българска социалистическа партия да сформира второ държавно управление и откри пътя към предварителни избори, които през април бяха извоювани от Съюз на демократичните сили. Недоволството беше подбудено от тежката икономическа обстановка, банкрутите на банки и хиперинфлацията.

В резултат на митингите и дълбоката рецесия през декември Жан Виденов подаде оставката на държавното управление. На 8 януари Българска социалистическа партия номинира за министър председател Николай Добрев. Два дни по-късно - на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, макар че е задължен по конституция, отхвърля да връчи на Българска социалистическа партия мандат за сформиране на второ държавно управление и опозицията отпред със Съюз на демократичните сили афишира национална политическа стачка.

На 21 януари изтича мандата на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на Българска социалистическа партия за сформиране на ново държавно управление до 4 февруари, когато Българска социалистическа партия връща мандата.

Стоянов назначава за длъжностен министър председател тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски. Именно Софиянски внася искане за приемане на България в НАТО. Последвалите избори са извоювани по безапелационен метод от Синята коалиция, доминирана от Съюз на демократичните сили. 10 години по-късно страната ни стана пълновръстен член на Европейския съюз.

В момента нито един от основните настоящи лица на 10 януари не е в дейната политика. Жан Виденов се отдръпна незабавно след рухването на държавното управление. Николай Добрев влезе в идващия парламент, само че умря две години по-късно. Съратникът му Георги Първанов претърпя звездния си момент след 4 лета, когато бе определен за президент и изкара два мандата. В момента не е в политиката. Иван Костов направи собствен план след напускането на Съюз на демократичните сили, само че се отдръпна и от него. Петър Стоянов и Стефан Софиянски също са надалеч от дейната политика.
тагове българия митинги Жан Виденов нов път
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР