10-те деца, възпитаници на скандално известния дом "Хризантема" в Габрово,

...
10-те деца, възпитаници на скандално известния дом "Хризантема" в Габрово,
Коментари Харесай

Извеждат децата от скандалния дом ”Хризантема”

10-те деца, ученици на скандално известния дом "Хризантема " в Габрово, ще бъдат незабавно изведени оттова и настанени в подобаващи за тях обществени заведения.

Причина за тази последна мярка е, че досега 8 от 11-те чиновници на дома са уволнени и на практика няма кой да се грижи за децата. Това съобщи заместител общественият министър Росица Димитрова, която също влезе на инспекция в центъра, съобщи Българска национална телевизия. Децата ще бъдат назад върнати в дома едвам, когато бъдат назначени и подготвени задоволително нови експерти.

Според Димитрова мярката се постанова, защото инспекциите досега са открили, че работещите в дома нямат никаква подготовка, опит и благоприятни условия да се грижат за деца със характерни потребности.

Видеоклипове, снимани в центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема” в Габрово, демонстрираха по какъв начин чиновници упражняват вербална експанзия и раздават шамари.

Директорката на центъра беше дисциплинарно уволнена, а по искане на премиера Бойко Борисов беше уволнена и председателката на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) Офелия Кънева.

Случаят в габровския дом „ Хризантема” е недопустим, само че той не е индикативен за всичките 281 центъра за настаняване на деца с увреждания. Това разяснява по Би Ти Ви общественият министър Бисер Петков. Той посочи, че във всички центрове има над 3000 деца с увреждания и над 5000 души личен състав.

По думите му след абсурда към дома в Могилино има огромна смяна – центровете са по-малко и са в огромните обитаеми места.

Социалният министър призна, че има проблем с образованието и професионалната подготовка на хората, които работят с децата с увреждания, както и с ниското възнаграждение на тези хора.

Предвидено е към 6000 работещи да минат образование, следва и правенето на нови стандарти за обществени услуги, акцентира министър Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР