10 проекта в категория Фестивали и големи събития и 16

...
10 проекта в категория Фестивали и големи събития и 16
Коментари Харесай

Общината финансира с 1 млн. лева 26 събития по програма на фондация “Пловдив 2019“

10 плана в категория " Фестивали и огромни събития " и 16 от категория " Малки планове " са утвърдени от жури по стратегия " Наследство 2023 " на фондация " Пловдив 2019 ". Общо постъпили са 64 оферти в двата раздела. Заложените средства за огромни събития и фестивали са 850 000 лева, а за дребните планове - 150 000 лева
Прочетете още
Най-високо оценен от журито е планът " Едип. В очакване на варварите " на Драматичния спектакъл. Спектакълът е последната част от трилогията " Пътуващият човек " след " Одисей " и " Коприна ". Той стъпва върху елементи от пиесата " Едип цар " на Софокъл и текстове на поета Константинос Кавафис и Александър Секулов. Автор на драматизацията е Александър Секулов. Режисьор е Диана Добрева, към която се причислява и целият екип, осъществил и първите две представления. Проектът е подсилен с 80 000 лева

По 170 000 лева са гласувани за фестивалите Opera Open (Държавна опера-Пловдив), One Dance Week (Фондация " Едно " ) и Hills of Rock ( " Фест Тийм " ЕООД). И трите форума бяха част от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019 и останаха като емблеми на самодейността под тепетата.

Друг конгрес, прочут и обичан на публиката, Shake That Хълм в подножието на Младежкия рид, е финансирано с 40 000 лева, а конференцията SPIKE Bulgarian Music Showcase с присъединяване на представители на музикалната промишленост и актьори от целия свят - с 20 000. Същите средства са заложени и за плана " Последното бягство на Дон Жуан " на Деян Донков по пиеса на Недялко Славов.

С 45 000 лева е подсилен фестивалът " Солар " за електронна музика. За фестивала " Улица Станционна " са гласувани 25 000 лева Събитието провокира интереса на пловдивчани и гостите на града през 2021 година, когато затвори ул. " Иван Вазов " за двудневен празник на 5 и 6 септември.

Последното събитие, което е и ново за града и попада измежду утвърдените за финансиране, е интернационалният фестивал " Франкофоли България ". Организаторите договарят за посещение в Пловдив на Дейвид Гета, Зас, Патрисия Каас и други

Одобрените планове измежду дребните събития са мноогобразни и също дават обещание забавни прекарвания на публиката. Сдружение за исторически възстановки " Филипопол " показва " Жив Филипопол+ ". Събитието е подкрепено с 8000 лева, а възстановчици ще запълнят знакови места като Форум Север.

7500 лева са гласуваните средства за " Люмиер под звездите " - тридневен фестивал, който ще трансформира двора на Градската изложба в Стария град в кино и музикална сцена.

Интересен документален филм " Улица Васил Урумов-Пловдив " на Георги Кайцанов е подсилен с 9500 лева Лентата споделя за духовното наличие на поета и скъп документалист за художествения живот в Пловдив, Пазарджик и Смолян. 9000 лева са заложени за фестивала " Дни на тракийската просвета " с поредност от събития - научна конференция, концерти, ателие за изобразяване и за праисторическа керамика, книжовен конкурс и четения.„

С 15 000 лева е подкрепена фондация " Музикартисимо " за извънредно сполучливия план " Младежка платформа PROGRESIVE - оркестър, камерни ансамбли, солисти ". В рамките на тазгодишното събитие млади актьори ще свирят под диригентството на Славил Димитров в Епископската базилика.

8300 лева се утвърдени за " Фестивал на пеперудите " на Природонаучния музей, 7700 лева - Етнографският музей за интерактивната галерия и просветителна стратегия " Магия и магичност в българската просвета ".

10 000 лева са заложени за плана " Altitude/Altitude - Ancient Theatre Plovdiv ". Идеята на уредниците е да основат особено аудиовизуално 3D наличие, да продуцират рекламен и музикален филм за Пловдив и Античния спектакъл, с който да се включат в интернационална акция за разпространение на културно-историческото завещание на България.

Списание " Нула32 " е подкрепено с 9500 лева, а национално читалище " Проф. Кирил Дженев-2018 " - с 9000 лева Най-новото културно средище под тепетата ще приготви интерактивен театър " Всички дружно " с ученици от школите в читалището.

Майна Town Weekend ще получи 9000 лева за уикенд, в който ще има поредност от събития - уъркшопи, в другите квартали на Пловдив.

Проектът " Пловдивски истории от през вчерашния ден и през днешния ден " ще опише 10 истории под формата на видео разкази за модерни създатели и деатели в града. Гласуваните средства са 9500 лева

10 000 лева са заложени за плана " Древен и Вечен: Въобразените градски находки " на цифровия актьор Петко Танчев. Ще бъдат определени някои от най-значимите обекти в сбирките на музеите, Градската изложба и НБ " Иван Вазов ", за основаването на 3D аватари.

Регионалната библиотека получава 5000 лева за плана си " Истории за книгите и занаятите ", а Кукленият спектакъл е с гласувани 15 000 лева за лабораторията " Технологика - актуалните технологи и кукленият спектакъл ". С 8000 лева е подкрепена Музикалната академия за " Проекции на разговора " - поредност от лекции и срещи със модерни създатели.

Тепърва следва кандидатстващите организации да потвърдят дали ще осъществят плановете си и да актуализират бюджетите си, защото гласуваните средства не препокриват сумите, изискани от тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР