10 проекта ще получат финансиране на обща стойност 144 602

...
10 проекта ще получат финансиране на обща стойност 144 602
Коментари Харесай

10 проекта спечелиха финансиране за образователни програми в Епископската базилика

10 плана ще получат финансиране на обща стойност 144 602 лв. за създаването и провеждането на просветителни стратегии и събития на територията на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. В оповестения конкурс на Фондация „ Америка за България “ и „ Приятели на Базиликата – Пловдив “, в съдействие с Общински институт „ Старинен Пловдив “, бяха подадени 32 предложения от организации от цялата страна. Конкурсът цели да насърчи визитите на деца и възпитаници в Епископската базилика, като им даде опция посредством стратегии, креативен ателиета, игри и други просветителни събития да научат повече за богатото културно-историческо завещание на Пловдив и на България. Средствата, с които ще бъдат осъществени спечелилите планове, са набрани в акцията „ Подари си птица “. В нея 34 донори, жители и компании, „ осиновиха “ мозаечни птици за малко над 153 000 лв..
Прочетете още
Журито в състав доцент Елена Кантарева–Дечева - краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на ОИ „ Старинен Пловдив ”, Надя Захариева и Юлиана Дечева от Фондация „ Америка за България “, Димана Трънкова – публицист, взела участие интензивно в работата по построяването на наличието на Базиликата, и Стоян Антонов - учител в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и един от осиновителите на птица, утвърдиха планове свързани със основаването и провеждането на ателиета, игри и занимания в региона на историята, естествените науки, приложното изкуство, литературата, дизайна и архитектурата.

Спечелилите планове и участници в състезанието са: „ Настолните игри през Античността и Средновековието “ на Център за неофициално обучение и културна активност АЛОС; „ Окото на пауна “ на фондация „ Про Либрис “; „ ARTE обстоятелства – създаване на пилотна просветителна стратегия за културното завещание и живота в античния раннохристиянски Филипопол “ на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “; „ Тесерите ” – тъканта на мозайките “ на Народно читалище „ Св.Св. Кирил и Методий - гр. Раковски - 1908 ”; „ Архитектурни завършения в Епископската базилика “ на Детска архитектурна работилница; „ Птиците на Римската империя в предишното и през днешния ден “ на Българско сдружение за отбрана на птиците; „ Игра „ Гъската “ на фондация „ Културни вероятности “; „ 100 ПТИЦИ! “ на Съюз на българските илюстратори; „ Музеен детектив “ на фондация „ Изиарт “ и „ Мост през времената " на съдружие „ Магна Силва “.

Фондация „ Приятели на Базиликата – Пловдив “ сплотява дейни жители и представители на бизнеса в Пловдив от 2018 година Мисията на „ Приятели на Базиликата “ е да трансформира Епископската базилика в многолюден културен и учебен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и посетители от България и света. Първата самодейност на „ Приятели на Базиликата “ е акцията „ Подари си птица “. Всеки може да избере всред близо 100 мозайки на птици, за които да се грижи с подаяние от най-малко 5000 лв.. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР