10 пловдивчани са арестувани при мащабна акция на Икономическа полиция,

...
10 пловдивчани са арестувани при мащабна акция на Икономическа полиция,
Коментари Харесай

Десетима задържани при акция на полицията в Пловдив. Извършвали измами с употребявани инструменти

10 пловдивчани са задържани при огромна акция на Икономическа полиция, под надзора на Окръжна прокуратура против проведена незаконна група, работила от няколко години, основана в Пловдив.

Измамниците са внасяли принадлежности, употребявани в строителството, от Китай, по-късно са ги " ребрандирали ", като са им залепвани етикети на квалитетни немски марки и са продавани в онлайн магазини в цялата страна. 

" По формирано досъдебно произвеждане, следено от Окръжна прокуратура и след голяма работа от страна на Икономическа полиция, бе разрушена проведена незаконна група.

Вчера и през днешния ден са осъществени 30 претърсвания, изземвания и обиски, 29 от които в границите на града и едно в региона. Претърсени са жилища и складови пространства. 24 от процесуалните дейности са с позволения за съда. 6 от тях са в изискванията на необходимост, 5 към този момент са утвърдени.

Иззети са голям брой артикули, документи и 14 първокласни коли. Те са били закупувани от обвинените, като те са с приходи от 0 до 400 лв. на месец ", заключи данните от интервенцията наблюдаващият прокурор Галина Минчева.

Тя посочи, че при обиските е открит 3- етажен склад, цялостен със строителни принадлежности. На пристанище Варна пък са арестувани няколко контейнера със стока, импорт от Китай, като адресат е пловдивско сдружение, благосъстоятелност на един от арестуваните. 

По делото като обвинени са привлечени 10 индивида - 7 мъже и 3 дами. Петима от обвинените са семейство - майка, татко, наследник, щерка и снаха. Останалите са работили с тях в разнообразни форми на взаимоотношение. Всички са арестувани за 72 часа и след привършване на периода, прокуратурата ще реши за кого да бъде импортирано искане за непрекъсната мярка в съда.

На уредника на групата е повдигнато обвиняване за образуване и управление на ОПГ, а на останалите обвинявания за присъединяване в незаконната група. Също по този начин има повдигнати обвения за данъчни закононарушения, измами и пране на пари. 

Според шефа на полицията ст. комисар Георги Чергов, през 2022 година сдруженията, внасяли инструментите са имали към 2,5 милиона оборот, а през 2023 година той е бил 3 милиона лв.. Приходите обаче не са били декларирани пред Национална агенция за приходите, не са плащани и налози за тях.

Печалбата е била влагана в парцели, първокласни коли или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

Разследването е стартирало през септември след сигнал. Служителите от Икономическа полиция са направили серия инспекции, а по-късно казусът е докладван в прокуратурата. 

По информация на TrafficNews участниците в ОПГ- то са от арменски генезис. Най-тежкото наказване чака уредника, който може да влезе до 15 години в пандиза, в случай че обвиняванията против него се потвърдят. Наказанието за данъчни закононарушения и от 3 до 8 години, а за пране на пари - от 3 до 12 година плюс конфискация на добитото имущество. 

" Разследването продължава в тенденция документиране на закононарушения, измами на голям брой жители, продължаваме да задържаме лица и ще преценим какви обвинявания ще им повдигнем ", заключи Галина Минчева. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР