10 ноември 1989 година се смята за паметна дата в

...
10 ноември 1989 година се смята за паметна дата в
Коментари Харесай

На 10 ноември ни пуснаха свободата, както пускаха портокали и дамски превръзки, смята Георги Господинов

10 ноември 1989 година се счита за паметна дата в историята на България.

Какво обаче се случва на този ден. " Избухва " ли в действителност демокрацията?

Или по-скоро властовата върхушка в страната следва официално геополитическата обстановка, с цел да се задържи на гребена.

Според Георги Господинов не може да става въпрос за някаква грандиозна културна, икономическа или обществена гражданска война в България на тази дата.

Ето по какъв начин той разяснява датата като цитира откъс от своята книга " Невидимите рецесии "

" На 10 ноември на нас ни оповестиха по малкия екран, че сме свободни. Пасивният залог в изречението е значим. Съобщиха ни. По същия метод, по който „ пускаха ” портокали, червен пипер и дамски превръзки. Чакаш, чакаш и един ден някой ти оповестява „ пуснали са ”. 10 ноември се оказа нещо сходно на това да ти излезе номера за автомобил или да ти пристигна реда за апартамент след дълго очакване. Награда за изключителното самообладание. (...)

Наистина не е елементарно, за 45 години човек отвиква от доста неща. Не можеш да се освободиш за една нощ, в случай че толкоз дълго не си бил свободен. Още повече, в случай че не си имал кой знае каква воля за независимост. А след толкоз години към този момент не е останала и памет за нея "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР