10 наистина редки билки, които може да отглеждаме сами. Някои

...
10 наистина редки билки, които може да отглеждаме сами. Някои
Коментари Харесай

10 наистина редки билки, които може да отглеждаме сами

10 в действителност редки билки, които може да отглеждаме сами. Някои билки и растения като магданоз, копър, босилек и мащерка са незаменими в кухнята. Други пък са по-необичайни билки – билки с екзотични усети и всевъзможни лечебни изгоди. Сега ще разгледаме 10 в действителност редки билки, които всеки човек може да отглежда умерено вкъщи.

1. Сибирски див лук ( Allium schoenoprasum )

Той е сходен на елементарния лук, с маслен усет и лилави цветове. Самите цветове могат да се прибавят към салати и други ястия. Сибирският див лук в градината обезпечава разцвет месеци наред. Кръглите лилави цветни глави са превъзходен метод за привличане на пчели и пеперуди. Дивият сибирски лук има една неповторима характерност – растението възпира доста типове вредители в градината.

Плоските листа на сибирският див лук се употребяват като елементарен лук. Кухите стъбла могат да се прибавят към супи, ястия с картофи, мексикански ястия и салати. Ползите за здравето, които те оферират са подсилване на имунната система , поддържане здравето на сърцето , повишение здравината на костите и възстановяване на зрението . Ако желаете да научите повече за потребните му свойства, вижте тук !

2. Северна смирна ( Myrrhis odorata )

Билката е присъща за Британските острови и се е отглеждала в остъклени градини покрай вратата за елементарен достъп. Използва се от монасите от Картузия за изработката на ликьор ( зелен шартрьоз ). В годините на чумата хората са употребявали билката, наричана още сладка циселия за предотвратяване от зараза. Могат да се употребяват всички елементи на растението за кулинарни и медицински цели.

Северната смирна има сходен усет на анасона. Тя оказва помощ за понижаване на киселинността на други съставки при готвене. Идеална е за прибавяне към варени ябълки, защото прибавя нотка наслада. Корените могат да се готвят като пащърнака и да се употребяват за овкусяване на супи и яхнии. Тази билка е потребна за храносмилателната система, когато се смеси във вряща вода с малко ситно нарязана храна. Така основава съвършената примес за облекчение на храносмилателни проблеми като газове да вземем за пример.

Растението е многогодишно и стартира да цъфти на втората година. Семената се нуждаят от най-малко 2 месеца студена стратификация, с цел да стартират да кълнят. Засявате по примерна скица 50-60 х 20-30 см. на дълбочина 2-3 см. Поливате в случай че има засушаване. След като растенията поникнат, грижите са общоприети – плевене и поливане при потребност. На втората година растенията ще зацъфтят.

3. Растение срещу зъбобол ( Acmella oleracea )

Растението срещу зъбобол кара устата да изтръпва, когато се дъвчат листата, с цел да облекчите болката от болен зъб. Има красиви жълти и червени конусовидни цветове. Листата му имат потребни свойства, сходни на ехинацеята, в това число усилване на имунната система, облекчение на гаденето и възстановяване на храносмилането. Има цветове със странна форма, които наподобяват на дребни очни ябълки.

Растението срещу зъбобол има антибактериални и противогъбични свойства. Те го вършат добра пречистваща билка, употребена за стерилизация на рани и лекуване на инфекции с трихофития. Билката даже е била употребена като антипаразитно и естествено средство против малария в тропиците. Цветните пъпки и пресните листа могат да се подготвят на чай. А може да се дъвчат или да се подготвят на пара и да се употребяват като зелена салата.

4. Епазот ( Dysphania ambrosioides ) – 10 в действителност редки билки

Епазот е билка, която се употребява в мексиканската кухня. Популярна е за подготвяне на лют чай, за подготвяне на ястия с люти чушки, ястия с яйца, тамале, кесадила или супи. Самият усет е неповторим – по едно и също време ментов и пиперлив, макар че някои го оприличават на цитрусов или естрагонов усет.

Епазотът съдържа необятна гама от витамини и минерали, в това число витамини А, В и С, както и калций, манган, мед, желязо, магнезий, калий, фосфор и цинк. Помога за облекчение на конвулсии, отичане на корема и запек. Подобрява имунната система и пази клетките на тялото против увреждането на свободните радикали, с цел да понижи риска от редица някои типове рак и други хронични болести.

5. Перила ( Perilla frutescens )

Перила е привлекателно допълнение към салати и разнообразни други ястия, като листата са с друг размер. Вкусът му е тревист с нотки на анасон или женско биле, малко като примес от кимион и мента. По-големите листа може да се употребяват като гарнитура. Листата могат да се пържат с чесън и зеленчуци, да се пържат надълбоко в тесто от брашно и яйца или да се мариноват.

Поради мощната им миризма може да се натрие кожата и облеклата с листата, с цел да отблъсквате кърлежите (като спрей срещу кърлежи ). Цялото растение е доста питателно, цялостно с витамини и минерали, изключително витамин С, съдържащ съвсем половината от целесъобразното на ден количество. Билката също по този начин предлага 23 % от дневния целесъобразен банкет на калций. Листата обезпечават противовъзпалителни резултати и оказват помощ за поощряване на по-здравословни равнища на холестерола .

6. Шоколадова мента ( Mentha piperita chocolate mint ) – 10 в действителност редки билки

Шоколадовата мента е билка, която мирише на ментова баничка, само че ароматът е по-шоколадов от усета. Прави необикновено апетитен чай и може да се пече в сладкиши, да се прибавя към мохито . Също по този начин се употребява за облекчение на храносмилателни проблеми, тъкмо като елементарната мента.

Ароматът на шоколадовата мента отблъсква вредители като мишки , комари , бълхи и мухи. От есенцията на шоколадовата мента може да се извършите лично масло. То може да се добави към обичан домакински ексфолиант за тяло, маска за лице или други козметични артикули за прибавяне на шоколадово наслаждение.

7. Френски киселец ( Rumex scutatus )

В античния свят киселецът е бил доста известна и харесвана кулинарна билка. А някъде към 14-ти век се употребява и за салата и като зарзават. Има по-малко кисел усет от елементарния киселец, с изразителен мирис на ябълка и лимон и има високо равнище на хранителни субстанции. Френският киселец е богат на антиоксиданти и витамин С, добър източник на витамин А, който оказва помощ за подсилване на имунната система и предотвратява преждевременното стареене .

Листата на френския киселец се употребяват за попречване или облекчение на диария и запек, за понижаване на риска от сърдечни болести, диабет , рак и хипертония. Може да се употребява недопечен като спанак като част от салата, да се прибавя към сандвичи или даже да се пюрира в чорба.

8. Анасонов исоп ( A. foeniculum ) – 10 в действителност редки билки

Анасоновият исоп има ментов мирис на семена от анасон, който е пресен и сладостен. Част е от фамилията на ментата. Растение, което от дълго време се употребява от хората като подсладител, чай и освежител на дъха, а в китайската медицина се употребява за лекуване на тресчица, главоболие, топлинен удар и ангина. Когато нервите ви са изтощени, можете да поставите пресни или изсушени листа от анасонов исоп в тензух и да ги закачите на крана на ваната, оставяйки водата да тече върху билките, защото ароматът оказва помощ да създадете успокояващо чувство.

Листата и цветовете на растението също вършат апетитен чай с мирис на женско биле. Тази напитка оказва помощ за лекуване на настинки, като оказва помощ и за облекчение на тапите. Листата могат да се прибавят към салати или да се изсушат и да се употребяват като допълнение към ястия от птици, сьомга и агнешко.

9. Портокалова мащерка ( Thymus fragrantissimus )

Портокаловата мащерка има приказен топъл цитрусов усет със мощен цитрусов мирис. Той не оставя горчив послевкус, което го прави отлична ароматизираща билка за плънки и гювечи. Билката е много богата на доста витамини А и С. Освен това е добър източник на манган, мед, желязо и фибри.

10. Мексикански естрагон ( Tagetes lucida )

Тази билка от Централна и Южна Америка се употребява за медицински и за кулинарни цели от епохи. Това е мощно психоактивен тип невен , който е бил употребен като обреден тамян от ацтеките . Днес той се употребява в празненствата Dia de Los Muertos в Мексико като приношение на умрелия, както и като доста известна напитка в цяла Латинска Америка.

Листата и цялото растение оказват помощ за облекчение на храносмилателни проблеми, като диария, гадене и хълцане. Цветните венчелистчета могат да се употребяват за подготвяне на чай за лекуване на признаци на простуда. В кулинарията мексиканският естрагон предлага спомагателен лют усет към ястия с месо и яйца. Привлича пчели и пеперуди в градината, като в същото време отблъсква доста инсекти.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР