10 месеца, след като Апелативният съд във Варна се произнесе

...
10 месеца, след като Апелативният съд във Варна се произнесе
Коментари Харесай

Вече 10 месеца присъдата на Марешки не може да стигне до Върховния касационен съд

10 месеца, откакто Апелативният съд във Варна се произнесе за повторно по делото против предприемача и водач на " Воля " Веселин Марешки, въпросът още не е стигнал до Върховния касационен съд. 
През март м.г. апелативните съдии дефинираха 4-годишна ефикасна присъда на Марешки, откакто признаха него и подсъдимата с него Красимира Колева за отговорни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 година за да принудят Асен Миланов да заплаща по 10 хиляди лева месечно, го заплашили с увреждане на имущество - разрушение на стопанисваното от него заведение, основаване на спънки и прекратяване на комерсиалната активност. Деянието им било съпроводено с заличаване и разваляне на имущество, и е нанесло обилни вреди, заяви съдът. Колева бе наказана на 3 години и половина затвор. Апелативният съд им дефинира и санкции: 8000 лева за Марешки и 6000 лева за Колева. Двамата би трябвало солидарно да заплатят на Миланов, който е цивилен просител по делото, 30 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди.
Тази присъда обаче е обжалвана и следва да бъде прегледана от Върховния касационен съд. Папките с делото обаче още не са отпътували за София. Причината е, че първо е чакано допълнение към жалбата на Марешки против присъдата, а към този момент се чакат уведомления, че останалите страни в процеса са получили въпросното допълнение.
Делото " Марешки " се трансферира сред инстанциите от 2015 година насам. Последно то се върна във Варна, откакто Върховният касационен съд одобри, че при първото гледане апелативните магистрати са позволили основни нарушавания на процесуални правила и това е довело до нарушение на правото на отбрана на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оневинен от Окръжния съд във Варна, а след това приет за отговорен от апелативния и наказан на 4 години затвор. Той получи наказване под минимума от 5 години, очакван от Наказателния кодекс за изнудването, за което е упрекнат, защото е минало прекомерно дълго време от действието до присъдата.
И до момента процесът не се развива изключително бързо. При второто гледане на делото от апелативния съд то се оказа блокирано, тъй като доста съдии си направиха отказ. После висшият съд се съгласи да го отсрочва поради изборите, а най-после постанови решението си след двумесечния целесъобразен период. Преди това още веднъж делото циклеше, тъй като 3 месеца документите по делото пътуваха от Варна към София.
Междувременно през октомври 2021 година се разбра, че спецпрокуратурата е прекратила следствието за незаконен сговор, водено против Марешки и двама от съпартийците му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР