10 лева за извинителна бележка са принудени да плащат родители

...
10 лева за извинителна бележка са принудени да плащат родители
Коментари Харесай

Таксата за извинителна бележка удари 10 лв.

10 лв. за извинителна записка са принудени да заплащат родители в София. Здравната каса не покрива издаването на медицински документ за извиняване на отсъствия в детска градина и учебно заведение.
Регулация за установяване на цените на услугите, които доплащат пациентите, няма. Единствените условия към медици и лечебни заведения е да разгласят ценоразпис за спомагателните услуги и да издават касови бележки.

В София цената на извинителната записка варира от 2 до 10 лв..

" Проблемът на сътрудниците с педиатрични практики, които имат най-вече деца е, че там няма потребителски такси. И те се пробват по някакъв метод да слагат някакви такси, които да компенсират тази липса на потребителска такса. Един от методите е такса върху здравната записка ", сподели доктор Михаил Михов - ръководител на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

" Няма никаква регулация във връзка с това по какъв начин се реализира ценообразуването. Няма таван на тези цени или някакви други ограничавания ", изясни Мария Шаркова - юрист по здравно право.

Така, в случай че детето се разболее и лекарят е въвел такса " извинителна записка " родителите би трябвало да я платят без значение от цената.

" Това са документи, които наложително се изискват от учебните управляващи или от детските градини и ясли. Тоест пациентът не може да избере дали да се възползва от тази услуга ", сподели Мария Шаркова.

" Със сигурност се отразява на бюджета на родителите без значение от броя деца. Има деца, които боледуват по-често. 10 лв. е сериозна сума. Въпросът тук е в действителност належащо ли е да съществуват тези бележки. Това не е процедура публикувана в Европа ", разяснява Пламена Николова - шеф " Политики за децата ", Национална мрежа за децата.

В Европа отсъствия до седмица по болест се извиняват с декларация от родителите, споделят от Националната мрежа за децата.

" Бележките са въпрос на просветителната или социалената система в случай че едно дете редовно не върви или отсъства и по този начин нататък. Там здравната система няма какво да направи ", сподели Пламена Николова - шеф " Политики за децата ", Национална мрежа за децата.

Лекари и адвокати оферират разнообразни разновидности за решение на казуса.

" Да се вкара потребителска такса за децата, която да бъде заплатена от страната ", сподели доктор Михаил Михов - ръководител на сдружението на софийските обшопрактикуващи лекари.

От здравното министерство не дадоха отговор на въпросите ни, а от здравната каса обясниха,че пакетът от действия, които заплаща, се дефинира от здравния министър.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР