10 лекари и 11 пациенти станаха герои в Националната кампания

...
10 лекари и 11 пациенти станаха герои в Националната кампания
Коментари Харесай

21 лекари и пациенти станаха герои в кампания за сърдечната недостатъчност

10 лекари и 11 пациенти станаха герои в Националната акция " Живот със сърдечна непълнота " на Института за здравно обучение. Хора от разнообразни градове споделят по какъв начин се е трансформирал животът им след слагането на диагнозата и по какъв начин се оправят със болестта дружно със своите лекари.

Подбрани са най-въздействащите истории и най- " тежките " пациенти, които лекарите са имали в своята процедура. Всяка от историите е снимана във видео, в което вземат участие и лекарят, и пациентът. Доверието посред им, самодисциплината, медицинските открития - това избавя болните и им дава вяра за естествен живот.

Кампанията приключва с три видеоистории от София. Те са оставени за край, тъй като носят послания, свързани с идните празници, а и част от прекарванията на героите са били през зимните месеци. Много постоянно пациентите със сърдечна непълнота влизат в болница и нямат опция да прекарат празниците със фамилиите си. С тримата герои от видеата тази година това няма да е по този начин.

Иван Питеков попада при лекуващата си лекарка доктор Валентина Григорова в една тъмна и студена декемврийска вечер. Други лекари подвигат ръце от него, тъй като към този момент не могат да му оказват помощ. В доктор Григорова мъжът вижда своя ангел-спасител. Преди да стартира лекуване, не е можел да измине и няколко метра, без да спре. Днес всеки ден се разхожда по час и половина в Южния парк.



Миналите коледни празници са съществено тестване за Румен Руменов - деен мъж със личен бизнес. Не може да спи няколко денонощия, тъй като кашля до зной в легнало състояние. Спи седнал, не може да работи и търси доктор тъкмо по празниците. Само шест месеца по-късно сърцето му е изцяло възобновено, споделя лекуващият му доктор доцент Борислав Ацев.



Ванина Лазарова регистрира като огромна неточност, че не е потърсила лекарска помощ още при първите признаци. Тогава е на 40 години. Не отива на доктор, тъй като е млада, дейна и здрава. Осем години по-късно сърцето й е толкоз повредено, че се постанова имплантация на особено устройство, което подкрепя сърдечната активност. Не може да работи, усеща ужасна отмалялост, заспива права в рейса. Д-р Светлин Цонев я дефинира като един от най-тежките си пациенти, само че късмет за Ванина и за хора като нея има.



Учителка от Бяла Слатина, прочут бургаски фотограф, водач от Варна, чиновник на охранителна компания от Пазарджик, пенсионирана здравна сестра от Стара Загора, някогашен инспектор от София, общ служащ от Горна Оряховица са другите герои в акцията. Сред тях е и един от най-младите пациенти със сърдечна непълнота - Росен Ламбев от павликенското село Дъскот, на 30 години.

Правилна терапия, непрекъснат надзор и режим - това са стъпките в битката със сърдечната непълнота. Живот с нея има, когато лекарят и пациентът са екип и гледат в една посока. Затова всички участници в акцията са признателни на своите лекари, без които - признават - можеха да не бъдат живи през днешния ден.

Всички видеоистории можете да гледате в в Youtube с хаштага #ЖивотсъсСн или в.

Сърдечната непълнота (СН) е съществено хронично заболяване , при което сърцето не може да изтласква задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Сред най-често срещаните аргументи за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на зной и мощна изнемощялост могат да лимитират работоспособността на пациентите или способността им да правят нормалните си ежедневни действия, което води до обществена изолираност, тревога и меланхолия.Сърдечната непълнота заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови болести. Около 50% от пациентите умират до 5 години след слагане на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни даже от редица ракови болести, а обществото към момента счита рака за най-опасен.

В България със Сърдечна непълнота живеят към 150 000 души, които са диспансеризирани при персонален доктор или кардиолог. Близо 89 000 хоспитализации и 324 млн. лева от бюджета на НЗОК - това са данните за лекуването на сърдечната непълнота в болнични условия за предходната година.

Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно обучение и се отнасят за всички области на страната. Най-много хоспитализации са регистрирани в лечебните заведения в София и Пловдив, а минимум - в областите Добрич, Видин и Търговище.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР