10-кратният шампион Новак Джокович е аут от борбата за титлата

...
10-кратният шампион Новак Джокович е аут от борбата за титлата
Коментари Харесай

Крах за Джокович на АО: Синер развенча 10-кратния шампион и ще дебютира на мейджър финал!

10-кратният първенец Новак Джокович е навън от битката за купата на тазгодишното Открито състезание на Австралия, откакто Яник Синер изнесе един от най-хубавите мачове в кариерата си и детронира международния номер едно, класирайки се за дебютния си край в Големия шлем. Италианецът, който в хода на последните месеци несъмнено наподобява като тенисистът, белязал максимален напредък в представянето си, и това бе онагледено от самия него в хода на днешния ден на " Rod Laver Arena ", откакто четвъртият подложен нанесе едно от най-сериозните провали на рекордьора по " мейджър " титли въобще в миналото на австралийска земя, с цел да го повали след 3 часа и 22 минути на корта - 6:1 6:2 6:7(6) 6:3.

По този метод за първи път в кариерата си Джокович инкасира проваляне в полуфиналната фаза в Мелбърн, бивайки до момента с 10 триумфа в също толкоз мачове, като серията му от 33 следващи победи в конкуренцията завършва, до момента в който големият успех носи за Синер място на дебютния му край в шампионатите от Големия шлем, където ще срещне един всред Даниил Медведев и Александър Зверев.

Началото на дуела се оказа изпълнено с въпросителни за сърбина, който изпитваше съществени усложнения с това да остава равносилен на по-младия си сътрудник в разиграванията, като инкасира несъразмерен брой грешки още на старта и Яник се отдръпна с пробив задатък на първата отмора за мача. Впоследствие ситуацията за Джокович бе напът да се утежни още повече, поради обстоятелството че пред италианеца се откри нова опция да отмъкне подаването на международния номер едно, който обаче най-сетне показва " живец " в дейностите си и с помощта на първия си сервис, се разписа в резултата, с цел да понижи изоставането си до 1:3.

Стореното надалеч не изигра ролята на повратната точка в конфликта за рекордьора по " мейджър " титли, чиито неточности продължиха все по този начин прогресивно да се натрупват в прекомерно сериозен мащаб, до момента в който Синер остана безукорен по всеки един параграф и изведе висококачествената си продукция до повтаряне на преднината си, с което и триумфа в откриващия сет.

С настъпването на втората част четвъртият подложен нито за секунда не отстъпи от педала на газта и с все по-голямо самочувствие дирижираше събитията на корта, като генерираше голяма мощност от форхенда си и в голям брой случаи оставяше любимеца безгласен, с цел да се поздрави с следващия си пробив в срещата. Същевременно Ноле очевидно " издишаше " пред южнотиролеца в интензивните замени от главната линия, където превъзходството на младежа се оказа осезаемо, и въпреки да станахме очевидци на някои моментни проблясъци от страна на 10-кратния първенец, то в дълготраен проект Синер бе тенисистът, който задаваше напълно трендовете в дуела, и още веднъж отмъкна съперниковия сервис, доближавайки се на единствено сет разстояние от финала в Мелбърн, освен това след едвам малко над час игра.

Сърбинът се видя изправен до стената още на старта на третата част, когато следващата канонада от форхенди полетя към неговата половина на корта, което докара до брейкбол пред Яник. Тогава обаче топ поставеният най-сетне подсети за себе си и за това на какво е кадърен в продължителните замени от дъното на корта, като оцеля и след това откри ритъма си на лично подаване, при което сервиращите постановиха безспорното си владичество в срещата, с цел да ни отведат до тайбрек.

В него в началото играта на нерви очевидно бе в интерес на ветерана, който демонстрираше по-голяма непоклатимост в ударите си и поддържаше темпото на съперника, изчаквайки неточност. По този метод международният номер едно си подсигурява и известно преимущество от 4:2 точки при промяната на полетата, което обаче скоропостижно бе заличено от италианецът, който обърна развоя на събитията и доближи мачбол, само че от този миг нататък подходи страхливо в разиграванията и грешките от ракетата му не закъсняха, като Джокович стремително се възползва и понижи изоставането си в срещата, припомняйки ни за мача им на Уимбълдън през 2022-ра, когато се завърна от 0:2 сета.

Въпреки стореното самобитно мъжество от 10-кратния първенец в дългия гейм, то играта му още веднъж претърпя цялостен разпад при започване на четвъртата част, когато кандидатът стабилизира нивото си и стартира да притиска Ноле с голяма дълбочина в ударите си, на което балканецът очевидно нямаше отговор. На първо време рекордьорът по " мейджър " титли засвидетелства класата на началния си удар и отрази цели три брейкбола в дебютното си за сета подаване, но за сметка на това близо четвърт час по-късно подцени обстановката на личен сервис и въпреки да водеше с 40:0, изпусна изцяло контрола върху събитията, при което Синер закупи сериозен подтик и подвигна доста оборотите, с цел да пробие привидно решаващо - 4:1.

Веднъж сдобил се с по този начин стремежи задатък в резултата, първенецът от Купа " Дейвис " повече не погледна обратно и приключи дуела по този начин, както го организира в границите на над три часа, бивайки безукорен на начален удар и откакто не срещна нито един брейкбол в границите на цялата полуфинална борба, официализира най-голямата победа в кариерата си, с което смъкна Джокович от трона му в Мелбърн и му нанесе първа загуба в конкуренцията от тъкмо 2195 дни насам.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР