10-ина страници статистическа информация, няколко словесни престрелки и почти никакво

...
10-ина страници статистическа информация, няколко словесни престрелки и почти никакво
Коментари Харесай

Кой е в лодката, кой гребе и кой прави пари: Скандал в COVID комисията в НС

10-ина страници статистическа информация, няколко словесни престрелки и съвсем никакво разискване на политики – в този дух мина съвещанието на Комисията за надзор на разноските на обществени средства, свързани с превъзмогването на следствията от разпространяването на COVID-19 в Народното събрание.

В началото здравният министър проф. доктор Костадин Ангелов изчете отчета си за получените и изхарчени средства за битка с ковид от март насам. Даренията са в размер на към 5,7 млн. лева, от които 5,3 млн. са по сметка в Българска народна банка, а 433 000 лева са през DMS акция. Митниците са дали 276 000 маски, 17 280 опаковки антибактериален гел, шлемове и маски, иззети на границата.



Последва дълъг и сложен за следене доклад за съответни количества медикаменти, здравно съоръжение и защитни средства, разпределени в страната и добити посредством дарения или в допълнение притеглен запас.

Социалистът Явор Божанков и сътрудника му Румен Гечев повдигнаха въпрос от преди няколко месеца – откакто НЗОК откри източване на запас от частни лечебни заведения, купуващи медикаменти на мощно повишени цели, за какво не е пресечена тази процедура с съответен закон текст и има ли риск в хода на пандемията да има сходни злоупотреби.

Зам.-министърът Жени Начева уточни, че проблеми е имало при онколекарствата и в този момент посредством промени в Закона за обезпечаването е открита процедура, при която касата заплаща най-ниската контрактувана цена в страната – без значение дали частна болница я е постигнала, или държавна.

„ Червените “ народни представители няколко пъти върнаха тематиката с питания по какъв начин ще се предотвратят злоумишлени дейности на лечебни заведения, като ръководителят на комисията Йордан Цонев (ДПС) се намеси и съобщи, че се измества и политизира тематиката и се прави опит да се замести „ непровел се парламентарен надзор “.

Той упрекна социалистите, че 20 години поддържат модела на една здравна каса монополист и всички сходни проблеми са резултат точно от него, като непосредствено съобщи, че по времето на Тройната коалиция тогавашният министър председател Сергей Станишев е блокирал либерализацията на здравното обезпечаване.

„ Всички сме в тази лодка, само че единствено някои от нас гребат. Дайте да се погрижим за всички гребци в тази лодка. Всички политици се хранят или опасяват от казуса Коронавирус. Спекулации с тази тематика биха излезли доста скъпо на хората, които ги вършат. Който и да пристигна на власт, най-важното е да има физически кой да го избере “, отговори на Българска социалистическа партия здравният министър, като не пропусна да означи, че не може да въздейства на решения на касата.

„ Докато някои гребат, други вършат много пари “, означи на собствен ред Божанков. Той попита за какво страната заплаща 60 лева за PCR тест, чиято себестойност е 18 лева, а хората се постанова да дават по 100 лева Ангелов отговори, че шефовете на лаборатории са обосновали цената от 60 лева за проучване, а за по-високата „ на частно “ „ страната няма право да ценообразува или да бъде регулатор на цените на частни или държавни субекти “.

Отново не от компетенцията му се оказа и въпросът на доктор Калин Поповски („ Обединени патриоти “) дали не би трябвало да се актуализира цената на клиничната пътека за ковид поради високите разноски, свързани с пациенти на апаратна вентилация. Ангелов пренасочи въпроса към НЗОК.

Въпроси на медиите не бяха позволени от Йордан Цонев, а в края на съвещанието той прикани министъра да отстоява по-строгите ограничения: „ Популизмат и ненавременната реакция направиха втората вълна по-тежка “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР