10 имена празнуват имен ден днес. Това са Евлоги, Евлогий,

...
10 имена празнуват имен ден днес. Това са Евлоги, Евлогий,
Коментари Харесай

Известни имена черпят днес

10 имена честват имен ден през днешния ден. Това са Евлоги, Евлогий, Живка, Зоя, Светлана, Фотина, Мартин, Мартиниан, Мартиниян, Марти.

Преп. Мартиниан се е родил в Кесария и дълги години прекарал в молебствия и битка с изкушенията. Заради човешките си недостатъци избягал на канара в морето в цялостно усамотение, написа.

Един ден девственица, оживяла при корабокрушение, споходила Мартиниан и той се хвърлил в бурното море, с цел да избави душата си от прегрешението. Тогава Господ му изпратил делфин, който го изнесъл на брега.

Бог му посочил различен път - да броди из целия свят и да проповядва словото му. Светецът обходил 164 страни и починал в Атина.

Кратко животоописание

Преп. Мартиниан бил родом от Касария ПалестинскаРечник. На 18 години отишъл в пустинята и след 25-годишно подвижничество почнали да му се явяват бесовски изкушения. По знамение спасяван, избягал от това място и за две години обходил 164 града. Тъй, в непрекъснато пътешестване, траял подвига си - проповядвал и наставлявал. Починал в Атина в 422 година.

Житие на св. преподобни Мартиниан и на светите дами Зоя и Фотиния

Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария ПалестинскаРечник. На 18 години той се отдръпнал в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и битка с доста изкушения.

Когато една жена пристигнала да го изкушава и видял, че ще падна в грях с нея, той скочил необут в огъня и стоял там до момента в който от болежка била убита у него всякаква сласт. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна канара измежду морето, с цел да се избави от сексапил. По Божи промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега.

Тогава Мартиниан решил на никое място да не се настанява за непрекъснато, а непрестанно да пътува. За две години той обходил 164 града, като на всички места проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

В памет на преподобния наш отец Мартиниан и светите дами Зоя и Фотиния

В Палестина, покрай град КесарияРечник, има една планина, която се назовава " Ковчежното място ". Много пустинници се подвизавали на нея и измежду тях - преизпълненият с Божествена берекет, благословен и достохвален духовник свети Мартиниан.

От дете той обикнал Бога и заживял отшелнически живот. Прекрасният младеж на осемнадесет години оставил града и роднините си, отрекъл се от светската суетност и предпочел безмълвното пустинно житие. Той живеел сходно на безтелесните ангели и прекарал на планината двадесет и пет години. Заради добродетелите си се удостоил от Бога с подарък на изцеления и по неговите свети молебствия мнозина се изцелявали от разнообразни заболявания, обзетите от зли духове идвали при него и се освобождавали от козните на лукавия. И доста други чудеса вършел Бог по молитвите на Своя ласкател.

От ден дневно Мартиниан от ден на ден преуспявал в подвизите си, славата за добродетелния му живот се ширела надалеч отвън рамките на страната и всички, които чували за него, го посещавали за душевна изгода. Но врагът на човешкия жанр - дяволът, не могъл да изтърпи добродетелта на младия подвижник, преукрасен с духовни подвизи. Отначало той почнал по всякакъв начин да изкушава блажения и се опитвал по разнообразни способи да го уплаши. После античният завистник използвал оръжието, с което в миналото прогонил Адам от парадайса, тъй като желаел да прогони и този подвижник от безмълвната пустиня и да го лиши от постоянно самодоволство. [...]

Веднъж неколцина поданици па Кесария разговаряли за добродетелното житие на Мартиниан и доста се учудвали на неговото геройство и самообладание. Една развратница инцидентно чула беседата им, по дяволско подстрекателство пристъпила към тях и споделила:

- Защо толкоз се удивлявате от живота на този подвижник? Нима той е толкоз корав в добродетелта? Ако желая, мога да го поклатя, както вятърът поклаща лист от дървото. И какво толкоз почтено за хвалба намирате в него? Това ли, че сходно на хищник живее в пустинята, тъй като не е в положение да се бори с похотта на плътта и светските съблазни в града?

Какво чудно има, че остава равнодушен, като не вижда жена? Вие сами знаете, че без огън сеното няма да изгори. Чудно би било, в случай че сеното не се възпламени, когато го сложат до огън. Така би трябвало да се разсъждава и за този човек. Но в случай че отида при него и той остане все по този начин равнодушен и не се съблазни от хубостта ми, тогава ще бъде популярен освен пред хората, само че и пред Бога и Неговите ангели.

После тя се обзаложила с тях за пари и се завърнала в дома си. Тук свалила богатите си одежди, облякла остарели и скъсани облекла, покрила главата си с вретище и се препасала с въже. А скъпите си облекла, пръстени и обеци, златни гривни и мъниста - всичко, което прелъстява мозъка и очите на юношите, поставила в една торба и взела със себе си. Вечерта тръгнала от Кесария и през нощта пристигнала в пустинната планина, където живеел преподобният. Нощта била дъждовна и бурна. Тя се доближила до килията на Мартиниан и притворно простенала:

- Помилуй ме, рабе Божий! Не оставяй да бъда изядена от зверовете. Изгубих се в пустинята и не зная накъде да ходя. Бъди доброжелателен, съжали ме в бедата и не се погнусявай от мене, неверната, тъй като и аз съм Божие творение. Моля те, свети отче, не ме оставяй без помощ.

Това и доста друго нареждала тя с рев и вопли. Блаженият Мартиниан отворил прозорчето си, погледнал я и като видял, че облечената във вехти облекла жена стои под проливния дъжд, си помислил:

- Горко на мене, окаяния виновник. Днес ми следва прелъщение: или би трябвало да извърша Божията заповед, която ни приканва към състрадание, или би трябвало да наруша монашеския си обет. Ако не приема в килията си изпадналата в неволя жена, ще я изядат зверовете или пък ще почине от мраз. Тогава ще оскверня душата си и ще стана палач. Но в случай че я пусна в килията си, се багра да не ме реализира прелъщение. Тогава ще оскверня и тялото, и душата си и ще бъда мръсен развратник пред моя Господ. [...]

Той се помолил, отворил вратата и въвел дамата в килията си. После наклал огън, предложил й да се сгрее, донесъл финикови плодове, които откъснал от дървото, растящо близо до килията му, и споделил:

- Жено, хапни и се сгрей край огъня, а на сутринта си иди с мир.

После я оставил във външната половина на килията, отишъл във вътрешната и затворил вратата. В третия час на нощта, както нормално, почнал да пее псалми и молебствия, а по-късно лежащ на земята и задремал.

Но през онази нощ сатаната го смутил с плътска сласт. В среднощ дамата станала, извадила всичките си декорации и ги поставила, с цел да прелъсти светия. Тя прибрала дрипите си в торбата и чакала Мартиниан да пристигна при нея. На сутринта светият излязъл от своята половина на килията, с цел да я изпрати. Като я видял в богати облекла и украсена, той не я познал. Ужасен, той спрял на прага, дълго мълчал и най-после й споделил:

- Коя си и от кое място си пристигнала? Какви са тези бесовски одеяния? [...]

- Аз съм от Кесария Палестинска, доста съм слушала за теб и за твоята хубост и сърцето ми се разгоря от обич към тебе. Заради теб изминах дълъг път. За какво е твоето самоограничение, за какво би трябвало да умъртвяваш тялото си с толкоз непоколебим пост? В кои книги открихте заповедта да не ядете, да не пиете и да не се дамите?

Нима деятел Павел не е споделил: " бракът е нещо почтено у всички, и брачното легло - чисто " (Евр. 13:4). Кой от пророците се е лишил от Царството Небесно поради това, че е имал жена? Нима великият и дивен Енох не е бил женен? А той е бил сграбчен на небето и не е видял гибел даже до през днешния ден (Бит. 5:24; Евр. 11:5). Праотецът Авраам имал три дами и бил наименуван даже другар Божий, освен това - сподобил се да одобри в шатрата си Самия Бог в три Лица (Бит. 18).

Бил женен и Исаак, този прототип на Христа (Бит. 24:67). Иаков имал две дами и две наложници, а той се борел с ангел и се удостоил да види Божията популярност (Бит. 22). Нима не бил женен Мойсей, висшият оракул и Божий чиновник (Изх. 2)? А той беседвал с Бога, освободил еврейския народ от тежкото иго на другоплеменници и се сподобил с Царството Небесно. Също и Давид и други пророци и свети мъже имали законни дами и рожби и всички се въдворили в Царството Небесно.

[...] Слушайки думите на тази жена, или по-добре да се каже - на дявола, тъй като античният човекоубиец говорел посредством нейните уста, Мартиниан почнал да се колебае и да се скланя към грях. Накрая той й споделил:

- Почакай малко, тъй като нормално при мене идват хора за благословение. Ще погледна дали не е пристигнал някой, с цел да не ни видят. От Бога не можем да скрием нашия грях, дано най-малко го скрием от хората, с цел да не ни хулят и осъждат.

Той излязъл от килията, застанал на камъка, който се намирал пред нея и почнал деликатно да оглежда пътя. Но Човеколюбецът Бог не желае погибелта на никого. Той не презрял и трудовете на свети Мартиниан, стартирани от млади години, спомнил си неговите молебствия, подал му Своята помощ и трансформирал злия му умисъл на добър. Блаженият слязъл от камъка, намерил една изсъхнала клечка и я занесъл в килията си. Сложил я измежду нея и я запалил. Когато огънят се разгорял мощно, светият свалил сандалите си, стъпил в пламъка и стоял по този начин до тогава, до момента в който не почнало да изгаря цялото му тяло. После излязъл от пламъка и споделил, като че ли укорявайки самия себе си:

- Мартиниане, прелестен ли е този краткотраен огън? Приятно ли е това изтезание? Ако можеш да го изтърпиш, тогава пристъпи към тази жена. [...]

Така говорел на себе си. Щом болката му почнала да утихва, той още веднъж стъпил в огъня и стоял там толкоз, дълго, колкото било допустимо. [...]

А дамата се удивявала по какъв начин поради спасението си светият самичък влезнал в огъня. Тогава сама си спомнила за съгрешенията си и духът й се пробудил като от сън. Тя раздрала одеждите си, скъсала всичките си декорации и ги хвърлила в огъня, още веднъж се облякла в остарялото вретище, паднала в нозете на свети Мартиниан и със сълзи почнала да му приказва:

- Рабе Божий, елементарни окаяната грешница! На тебе ти е известно какъв брой мощни и многообразни са козните на дявола. Той ми внуши мисълта да те изкуша. Помоли се за мене, свети отче, та по твоите молебствия и аз, огромната грешница, да получа избавление. Знай, отче, че към този момент няма да се върна в града, няма да вляза в дома си, няма да видя роднините и познатите си. Не, твърдо взех решение да оставя скверните си каузи и да се погрижа за спасението на окаяната си душа. [...]

Тя се поклонила на светия и си тръгнала, а той се завърнал в килията си, където почнал със сълзи да се моли на Господа. А дамата вървяла и с рев се молела на Бога да я настави по пътя на спасението. Чак късно вечерта на другия ден тя стигнала във Витлеем. Отишла в манастира ма блажената Павла, поклонила й се и разказала за всичко, което се случило. Като чула нейния роман, блажената популяризирала човеколюбеца Бог, с наслада я приела в манастира си и всеки ден я поучавала и наставяла по пътя на спасението. А дамата почнала толкоз ревниво да се подвизава и да пости, че доста пъти блажената й казвала:

- Чедо, щади плътта си, с цел да не изнемогне, старай се да можеш до край да се подвизаваш в постничество.

Но тя не отслабвала подвизите си. Малко преди кончината си блажената Зоя - по този начин се наричала дамата - молела Господ да й открие дали е признато покаянието й. За да извести своята благосклонност, човеколюбивият Бог й дал дара да изцелява. [...]

Преподобният Мартиниан излекуван от изгарянията си едвам след седем месеца. После почнал да размишлява по този начин:

- Ако не си отида отсам, лукавият зложелател няма да ме остави и няма да ми даде покой. Трябва да заживея на такова място, което е недостъпно за дами.

[...] Той се осенил с кръстно предсказание, излязъл от килията си и тръгнал към морето. [...] Когато стигнал до пристана, той намерил един богобоязлив притежател на транспортен съд и му споделил:

- Брате! Не знаеш ли в морето някой дребен и ненаселен остров?

Човекът отвърнал:

- Защо питаш? Защо ти е нужно това?

- Желая да оставя суетния свят и да поема подвига на безмълвието - споделил Мартиниан, - само че не познавам място, което да е уместно за това.

Морякът дал отговор:

- Има едно такова място, само че то е ужасно: посред морето се издига висока канара, а земя не се вижда.

- То е уместно за мене - отвърнал блаженият - и там желая да се заселя, тъй като е недостъпно за жена.

[...] Човекът схванал, че пред него стои свят мъж и заречен да извърши всичко, за което го моли. Те се качили на кораба и отплавали към пустинното място. При удобен попътен вятър по здрач стигнали скалата. Като я видял, блаженият се възрадвал духом и възхвалил Бога. [...]

Блаженият останал да живее под намерено небе, търпеливо понасяйки жегата денем и студа през нощта. Два или три пъти в годината морякът му донасял самун и вода. А блаженият Мартиниан живеел на скалата и се радвал духом, че се е избавил от светската суетност. Той през деня и нощем възхвалявал Бога и непрекъснато се поучавал в Богомислие.

Той обитавал на тази канара шест години, претърпявайки поради спасението си дъжд, мраз и зной. Но дяволът не прекратил козните си. Той въвел светия в друго, още по-тежко прелъщение.

Веднъж дяволът видял, че по морето плава транспортен съд, на който имало мъже и дами. Той вдигнал стихия и мощен вятър, хвърлил кораба към една канара и го разрушил. Всички пасажери потънали и единствено една девственица съумяла да се хване за някаква отломка и доплавала до скалата, където живеел Мартиниан. [...]  

После подал ръка на девойката и я извел на скалата. Като видял, че тя е доста красива, свети Мартиниан споделил [...]:

- Наистина, не може на едно място да останат огън и сено, невероятно е ти и аз да живеем тук дружно. Остани и не се пердах от нищо. Тук има самун и вода, които доставя един моряк, и той ще пристигна след два месеца. Разкажи му за всичко, което се случи, а той ще те вземе на кораба и ще те остави на брега.

[...] С тези думи се хвърлил в морето и заплувал. По Божия промисъл два делфина го вдигнали на гърбовете си и го понесли през вълните и го изнесли на сушата. [...]

Блаженият тръгнал от едно място на друго, от град на град. Така, в непрекъснато пътешествие, той прекарвал живота си. Не носел със себе си нито скиптър и торба, нито самун, облекла или пари - с една дума нищо, което е належащо за нашия живот. Когато влизал в някой град или село, той питал кой от жителите му се отличава с благочестие, отсядал при него и приемал храна от него. Нощувал там, където го застигане нощта: в пустинята или в полето, и освен това лягал да отдъхне за напълно малко. За две години той посетил 100 шестдесет и четири града и най-после пристигнал в Атина. [...]

Там свети Мартиниан приключил с чест земното си занятие, опазил вярата и се удостоил да получи венеца, подготвен за него в Царството Небесно.

Кой не ще се удиви на този подвижник, кой не ще популяризира паметта му! До края на дните си той се подвизавал, с цел да избави душата си, и даже непринудено се подложил на мъчения. Тогава още нямало гонения срещу християните, само че светият самичък поел мъченичеството. Той победил дявола и разрушил козните му, станал самичък гонител на себе си и непринудено се подложил на премеждия. Наистина той би трябвало да бъде наименуван страдалец и добър мъченик, тъй като с краткотрайния огън преодолял безконечния. [...]
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР