10-и ден остава блокадата, наложена от косовските сърби при граничните

...
10-и ден остава блокадата, наложена от косовските сърби при граничните
Коментари Харесай

10-и ден блокада на ГКПП Ярине и Бърняк: струпаха военна техника, ЕК поиска решаване на спора

10-и ден остава блокадата, наложена от косовските сърби при граничните пунктове Ярине и Бърняк. Камиони и коли през половин километър блокират основния път, водещ към мястото, което за албанците е държавна граница и граничен пункт, а за сърбите - административна линия, съобщи Българска национална телевизия.

Местни сърби описват, че ще останат, до момента в който управляващите в Прищина не анулират условието сръбските регистрационни табели да бъдат сваляни като реципрочна мярка по отношение на дейностите на Белград от 2008 година насам.

Районът е откъснат от света, като сред Косовска Митровица и Ярине има десетки обитаеми места, а туристи от Словения и други страни вървят пешком, с цел да пресекат пункта .

Представители на косовската партия " Сръпска листа " са посетили пункта, като съгласно неофициална информация Белград и Прищина разискват решение на казуса, само че няма нищо публично.

Дипломатическа совалка от Брюксел

Прищина и Белград са днешните спирки на Западните Балкани на ръководителя на Европейската комисия Урсула декор Дер Лайен. Тридневната обиколка в шест страни е с акцент върху евроинтеграцията и е явен знак за уговорките на Брюксел към района, преди срещата на върха на 6-ти октомври в Словения.

В Прищина обаче водеща стана тематиката за напрежението сред Косово и Сърбия от последните дни. То породи поради решението на косовската страна да вкара краткотрайни номера за сръбските коли. Косовските коли също употребяват краткотрайни номера при придвижването си в Сърбия.

" По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизненоважно е Косово и Сърбия да възстановяват връзките си посредством разискване на проблемите. Трябва да кажа, че съм доста разтревожена от актуалната рецесия. От основна значение са деескалация и връщане на масата за договаряния за намирането на продължително решение. Единственият метод това да стане е посредством разговор с посредничеството на Европейския съюз. Това е единствената платформа за решение на актуалната рецесия ", прикани фон дер Лайен.

В региона на граничните пунктове Ярине и Бърняк стартира скупчването на военна техника, макар апелите за деескалация на напрежението.

" Поисках да бъдат наказани нападенията в Зубин поток и Яриние. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с ненавист изявления на сръбския президент и след демонстрации на мощ със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово ", съобщи министър председателят на Косово Албин Курти.

Тази вечер ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дойде в Белград. Очаква се Урсула фан дер Лайен и сръбският президент Александър Вучич да обсъдят въпроса с напрежението на границата с Косово.

Дали ще бъде реализирано решени наспора, следва да стане ясно.

Вчера Вучич прикани сърбите, затворили пътища край границата с Косово, да продължат блокадата. Във видеообръщение, оповестено в обществените медии, Вучич им благодари за поддръжката към неговото държавно управление и ги насърчи да " проявят решителност и да се борят за нашата страна ".

А президентът на Косово Вьоса Османи пък съобщи в диалог с посланиците на Съединени американски щати и Германия в Прищина, че " Сърбия се пробва да дестабилизира обстановката " на границите. По думите му става дума за " продължение на руско-сръбските старания да се унищожат достиженията на Съединени американски щати, Европейски Съюз и НАТО в Косово и района ".

Сръбски общини в Косово: Не желаеме Прищина да ни слага в клетки

По-рано кметовете на четири сръбски общини в Косово отхвърлиха предлагането на командващия силите КейФОР косовските специфични елементи на границата със Сърбия да се заменят с бойци от КейФОР , а решението на Прищина за лишаване на сръбските регистрационни номера да остане в действие, защото, както показаха, с това " Северът ще се трансформира в " сръбско гето ", оповестява белградският вестник " Блиц ".

" След съвещания с нашите граджани ние просто отхвърлихме това предложение. Нашият народ и ние, неговите представители, не сме подготвени да се съгласим с желанието на Прищина да ни сложи в гета и да отстрани правото на свободно напредване, която е полезност на модерна Европа от десетилетия и която би трябвало да важи и за сърбите в тези територии ", обявиха кметовете в известие, което доставиха на медиите.

В известието се показва, че те желаят " да осведомят обществеността и да спрат дезинформациите, които пласира Прищина , с цел да оправдае повишението на напрежението в сръбските общини в Косово и изпращането на до зъби въоръжени формирования в нашите общини ".

Заради едностранното решение на Прищина сърбите от девет дни стачкуват в Ярине и Бърняк и ще останат там колкото е належащо, защото не са съгласни с желанието на Прищина " да ни сложи в клетки " , обявиха кметовете.

Те приканиха Прищина да върне ситуацията в интервала от преди 20 септември, да изтегли своите въоръжени формирования и посредством разговор с Белград да откри уместно решение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР