10 хиляди - толкова са по официални данни бездомните хора

...
10 хиляди - толкова са по официални данни бездомните хора
Коментари Харесай

Клошарите, които станаха туристически гидове

10 хиляди - толкоз са по публични данни бездомните хора в Ирландия. Страната претърпява самобитна жилищна рецесия, откакто след 2015 година цените на парцелите и наемите се повишават с шокиращите 23 %.

В резултат хора от всякаква възраст, пол и специалност се озовават на улиците без конкуренция. Докато не се появява програмата на My Streets Ireland - една от 1400-те организации за обществено предприемачество в страната.
 Снимка 412559

Програмата е привидно елементарна и не изисква изключително инвестиране - бездомните хора са обучавани да работят като туристически гидове в Дъблин. Първите турове стартират, до момента в който пишем тези редове - таман в точния момент за най-популярния ирландски празник Свети Патрик, който е през днешния ден (17 март). И в зората на дейния сезон, в който се чакат над 6 милиона туристи единствено от Северна Америка, ще има огромна изгода от тях.
 Снимка 244982
Гидовете ще получават 50 % от цената на билета, а с другите 50 % My Streets Ireland ще финансира продължаването на програмата по образование и подготовка на бездомни хора. " Искаме хората да видят човешкото лице на този проблем. Да дадем късмет на бездомните да завоюват пари и да опишат историята си оттатък сухата статистика, " разяснява шефът на програмата Остин Кембъл.
 Снимка 412560

Инициативата на My Streets Ireland е добър образец, от който могат да се поучат и български общини и обществени бизнесмени. Проблемът с бездомните хора в България е извънредно неглижиран.

Според неофициалната статистика на благотворителната организация Каритас броя им в страната е 500 хиляди. Капацитетът на 13-те центъра за краткотрайно настаняване е 625 места, а на 6-те приюта - 130 места.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР