10-годишно момиче е починало вследствие на инфекция от „изяждаща мозъка

...
10-годишно момиче е починало вследствие на инфекция от „изяждаща мозъка
Коментари Харесай

10-годишно момиче почина от инфекция със смъртоносна амеба в САЩ

10-годишно момиче е умряло в резултат на зараза от „ изяждаща мозъка " амеба в американския щат Тексас, оповестява Си Ен Ен, базирайки се на информация от фамилията и учебното заведение на детето.
Епидемия от листериоза в Испания: Има ли заплаха болестта да доближи България? Бактерията се развива в необработените млечни и месни артикули
Инфекцията е настъпила, откакто момичето се е къпало в локалната река Бразос и езерото Уитни.
Десетгодишната Лили Мей Евънт получила главоболие на 8 септември, последвано от тресчица. След като била приета в болница, лекари разкрили рядко срещана и нападателна амеба в организма й.

Властите в Тексас потвърдиха пред локалните медии, че момиченцето е получило зараза, породена от амебата Naegleria fowleri, която вирее в сладководните и топли води на езера и реки през лятото, както и в геотермални извори и неприятно поддържани басейни.
Още двама българи се разболяха от западнонилска тресчица Единият се е заразил в Кипър
„ Въпросната амеба се среща в сладководни басейни в Тексас и другаде в Съединени американски щати. Случаите на сходни инфекции са извънредно редки. ", изяснява представител на здравните управляващи.

Амебата N. fowleri прониква през ноздрите и стига до мозъка, предизвиквайки в началото мощна мигрена, повишение на телесната температура и повръщане, а по-късно световъртеж, заспалост, комплициране и халюцинации.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР