10-годишната сага с пловдивския инсинератор за изгаряне на опасни болнични

...
10-годишната сага с пловдивския инсинератор за изгаряне на опасни болнични
Коментари Харесай

Довършват инсинератора за изгаряне на болнични отпадъци в Пловдив

10-годишната сага с пловдивския инсинератор за изгаряне на рискови болнични боклуци е на път да откри излаз, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  " Това е план, финансиран отчасти от Общината, от българското държавно управление и швейцарската страна. От 6-7 години работим, с цел да го довършим. Минахме през доста премеждия ", съобщи по този мотив кметът Иван Тотев през днешния ден. 

" Имаше снабдител на оборудването (унгарска компания), определен от швейцарската страна. В нашите мандати нещата към този момент се бяха развалиил и страните се бяха разделили. След това се свика арбитраж, който да ги сдобри. Той обаче излезе със мнение, че това е невероятно да се случи. Оттам насетне започнахме диалози с посолството и държавното управление и предходната година взехме решение да обособим комерсиално сдружение 100% общинска благосъстоятелност. Оставили сме и опцията за бъдеще като участник да се включи и министерството на опазването на здравето ", напомни стадиите на развиване на казуса Тотев.

Планът е планът да се довърши със взаимно финансиране, защото швейцарската страна има още траншове по първото съглашение, а общинският дял ще се търси от заем, който ще може да тегли новото сдружение, уточни Тотев. 

Припомняме, че  договорът за изграждането на хранилище за изгаряне на болнични боклуци (по програма на Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването със съдействието на Швейцарска конфедерация и Община Пловдив) е подписан 14 декември 2007 година. Определеното място - Южната индустриална зона на града. Планът е инсинераторът да проработи до края на 2019 година и в него да се изгарят отпадъците на болниците в Южна България, само че до рязане на лента по този начин и не се стигна. 

Цялата тематика - проследете ТУК!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР