10 години не стигнаха на съдия Петя Крънчева от Софийския

...
10 години не стигнаха на съдия Петя Крънчева от Софийския
Коментари Харесай

Давността притиска дело от сагата "Топлофикация"

10 години не стигнаха на арбитър Петя Крънчева от Софийския градски съд да завърши като първа инстанция процеса за пране на близо 10 млн. лева. и данъчни закононарушения против някогашния началник на столичната " Топлофикация " Валентин Димитров. Така, въпреки и отминалостта за прането на пари да е 22 години и половина, защото Димитров е упрекнат за закононарушения в интервала 1999 - 2006 година, през 2021 година ще стартира погасяването по отминалост за най-старите.

Дори Крънчева да чете присъда на 26 септември, за когато е планувано следващото съвещание по делото, след това ще би трябвало да написа претекстове. Това в най-хубавия случай ще отнеме най-малко 2 месеца. След това въпросът ще мине през още две инстанции. А това няма по какъв начин да се случи до 2021 година Заради протакането по това дело преди години Висшият правосъден съвет ревизираше хода му.

Разследванията срещу Димитров започнаха през лятото на 2006 година, когато той беше шумно задържан. Този развой е в съда от септември 2009 година От тогава е отлаган доста пъти по разнообразни причини - за разпит на очевидци, поради неявяване на подсъдими, поради боледувания и командировка на Крънчева или на правосъдни заседатели. Има съвещания, които са насрочвани и през 4 месеца, демонстрира електронното деловодство на Софийски градски съд.

През това време Димитров предложи съглашение на прокуратурата, което не беше признато. А майка му, която беше подсъдима дружно с него, умря. Междувременно някогашният началник на " Топлофикация "  дори излежа 3-годишна присъда, наложена му по друго дело от сагата - за занемареност в интервала 2003 - 2006 година

В началото на 2018 година Димитров дефинитивно бе оневинен и по повдигнатите му обвинявания за валутни закононарушения. Делото продължи 10 години. Градските съдии са се съгласили с районните, че осъществените от подсъдимия действия към този момент са декриминализирани. Обвинението твърдеше, че от 20 октомври 1999 година до 25 юни 2003 година в Австрия Димитров е направил неразрешени финансови покупко-продажби за близо 6 млн. лева, както и че не е заявил пред Българска народна банка голям брой покупко-продажби за над 16 млн. лева

" Оправдателни присъди по делата за " Топлофикация " ще бъдат не просто неуспех за прокуратурата, а грандиозен неуспех за прокуратурата ", споделя през 2007 година тогавашният основен прокурор Борис Велчев в изявление за столичен ежедневник.

 

ДЕЖАВЮ

В края на юни на първа инстанция с оправдателна присъда завърши и делото за длъжностно заграбване на 4.5 млн. лв. от сдружението. СГС оневини и шефката на компания " Шибър "  Мая Стоилова, която е подсъдима като помощник на Димитров. Това дело занапред ще се гледа от апелативния и висшия съд.

Този обвинителен акт беше импортиран в съда през 2008 година Делото един път завърши на първа инстанция с 14-годишна присъда за Димитров. Горните инстанции обаче оправдаха подсъдимите, а най-после делото беше върнато на прокуратурата, тъй като обвиняването било неразбираемо, нелогично, ненапълно и неопределено. Последваха 2 години, в които прокуратурата безрезултатно се опитваше да поправи обвинителния акт. Процесът най-накрая потегли отначало в градския съд през 2016 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР