10 февруари 1988 година - наглед обикновен зимен ден, но

...
10 февруари 1988 година - наглед обикновен зимен ден, но
Коментари Харесай

35 години от най-голямата екодемонстрация в социалистическа България

10 февруари 1988 година - привидно елементарен зимен ден, само че не и за русенци. На централния площад в крайдунавския град се провежда четвъртата и най-голяма екологична проява в социалистическа България, наречена по-късно " Протестът на майките с количките ".

Причината за недоволството бяха хлорните обгазявания от химическия цех " Верахим ", намиращ се на отсрещния бряг на река Дунав - в румънския град Гюргево, напомня Българска национална телевизия.

В 14 часа, на централния площад в Русе, водени от майки с детски колички се събират близо 3000 души на митинг против хлорните обгазявания от намиращия се на отсрещния бряг на Дунав химически цех " Верахим ".

В Русе идва членът на Политбюро и секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия Гриша Филипов, а това кара хората да се реалокират пред партийния дом и упорстват за пояснение. Демонстрантите намерено декларират своите условия и искания към ръководещите, упрекват ги в неспособност да се оправят с казуса и да защитят ползите на жителите.

Организатори на митинга са 6 дами, служителки в общинска компания " Паркстрой " – Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР