10 дни след второто обождане с ваксината срещу COVID-19 на

...
10 дни след второто обождане с ваксината срещу COVID-19 на
Коментари Харесай

Началникът на НОЩ: 10 дни след поставяне на втората доза има защита

10 дни след второто обождане с имунизацията против COVID-19 на Pfizer/BIoNTech има отбрана - над 77% антитела и доста добър клетъчен имунитет. Това стана ясно от думите на началникът на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че се е присъединил в непринудено изследване за резултатите от имунизацията у нас, което към момента е на начален стадий.
" Грипните ваксини също не дават 100% гаранция, че няма да се болести човек. Но дават гаранция, че няма да се прекара тежко инфекцията ", изясни Мутафчийски пред bTV.

Той съобщи, че доставките на ваксини през първото тримесечие от годината са плахи, само че се чака да има усилване през останалата част на годината. До края на 2021 година у нас би трябвало да има 12 милиона ваксини.

Мутафчийски разяснява и притеснителната публикация на брюкселското издание " Политико ", което направи прогноза, че в случай че имунизационния развой тече със същата скорост, Европейски Съюз няма да успее да извърши задачата си от 70% ваксинирани против COVID-19 жители, а България ще реализира тези стойности през 2040 година

" Ако такова проучване се правеше, когато пристигнаха единствено 2000 дози, щяха да ни причислят и към 3000-та година. Не става дума за по-нататъшния развой. Очаква се съществено постъпление на ваксини и приказваме единствено за сигурните утвърдени ", изясни още началникът на НОЩ.

По отношение на проблемите с имунизациите на AstraZeneca ген. Мутафчийски уточни:

" От имунизацията са поръчани общо 400 милиона за целия Европейски съюз. Ние сме на квотен принцип и делът ни е 1.55. Толкова е популацията на българското население по отношение на това на Европейски Съюз ".

" Не би трябвало да се отварят заведенията преди 1 март. Фитнесите са едно доста рисково нещо и моето мнение непроменено. Има доста места, които могат да бъдат рискови. Нито един доктор не сте чули да приказва за отхлабване на ограниченията и това е доста значително в този спор. Политиците са за това - да намерят баланс ", безапелационен беше ген. Мутафчийски във връзка с рецесията в стопанската система.

Изказването му идва на фона на митинг, който би трябвало да стартира до няколко часа под прозорците на Министерския съвет. Представители на затворените поради ограниченията браншове ще излязат на площада в символ на неодобрение от възбраните на управляващите да работят. Протестът идва и след заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, съгласно която секторът ще може да отвори при започване на месец март. Голяма част от сектора обаче желае това да се случи още при започване на идващия месец.

Мутафчийски е безапелационен, че у нас се задава трета вълна.

" Няма по какъв начин да ни подмине. Намираме се в прелестна кондиция - една от четирите страни в Европейски Съюз сме, които попадат в оранжевата зона. Не знам за какво толкоз доста желаеме да излезем от нея ", уточни шефът на НОЩ.

Мутафчийски посоич, че не се знае по кое време тъкмо новият по-заразен вариант на COVID-19 ще господства в предаването на инфекцията. Заради него сега във Англия има два пъти по-голяма претовареност на леглата, в сравнение с при първата вълна на инфекцията на Острова.

" Англичаните трансформираха дефиницията на " непосредствен контакт ". Вече се счита, че 1.5 метра са незадоволителни и не е протектино разстояние. Въвежда се нов термин " комулирано време " и не може да се остава повече от 15 минути в затворено помещение ", изясни още ген. Мутафчийски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР