10 безвъзмездни и доброволни кръводарители бяха отличени днес в Бургас

...
10 безвъзмездни и доброволни кръводарители бяха отличени днес в Бургас
Коментари Харесай

УМБАЛ Бургас е на първо място сред болниците у нас по брой кръводарители

10 безплатни и доброволни кръводарители бяха отличени през днешния ден в Бургас в Световния ден на кръводарителя, оповестяват от УМБАЛ Бургас. Церемонията е обичайната и се организира всяка година от Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и Български червен кръст – Бургас.

Отличените са Антония Делчева, Спас Костадинов, Даниела Костадинова, Ивайло Николов, Симон Кралев, Тодор Иванов, Атанас Михов, Таня Бояджиева, Стоян Петков и Нели Маркова. Сред тях има дългогодишни кръводарители, хора с редки кръвни групи, които се отзовават постоянно, когато ги потърсят по неотложност, има татко – дълготраен кръводарител, който към този момент е предал щафетата на своята щерка. Много от донорите са се посветили и на други благотворителни дела и са трансформирали помощта към другите в метод на живот.

„ Благодаря на всички донори, благодаря и на моите сътрудници, с които успяхме да изведем Бургас преди всичко по брой кръводарители от всички лечебни заведения в страната. Днес умерено можем да кажем, че поддържаме непрекъснат запас от количества кръв, макар повишената консумация от лечебните заведения. От всички отделения по трансфузионна хематология, основани в лечебни заведения, най-вече кръводарители има нашето поделение. В страната държим петото място по брой донори след София, Пловдив, Варна и Плевен, където обаче имат кръвни центрове, които разполагат с повече личен състав и благоприятни условия за образуване на акции “, сподели през днешния ден началникът на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас доктор Людмила Желязкова. „ Отдавна сме подготвени да имаме наш Кръвен център, Бургас и бургазлии заслужават това. Това е идея на отделението, на болничното заведение, ние сме подготвени и търсим съдействието на властта това да се случи “, акцентира тя.

„ Радвам се, че измежду кръводарителите има последователност и цели фамилии, които възпитават децата си да следват този образец “, уточни Виолета Радева, шеф на Червения кръст в Бургас. Тя изрече своето задоволство от отличната екипна работа сред БЧК и болничното заведение и обстоятелството, че в последните години искащите да подаряват кръв бургазлии стават от ден на ден и повече.

Днес бяха отличени и управленията на три бургаски учебни заведения, които всяка година стимулират и провеждат зрелостниците си да се включат в акции по кръводаряване – ПГ по механотехника и електроника, ПГ по туризъм, ПГСАГ „ Кольо Фичето “. Благодарности получиха също Студентският съвет към университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, за образуване на изнесени кръводарителски акции и Сдружение „ Напред Несебър “ – за материална поддръжка към отделението в миг, в който то имаше сериозна потребност от консумативи.

Статистиката демонстрира дълготраен растеж на кръводарителите в последните години, от всички възрастови групи. През 2022 те са с съвсем 1000 повече, в сравнение с през 2021 – 8624. От тях 6780 мъже и 1844 дами. 351 са напълно млади кръводарители – под 20-годишна възраст, даряващи за първи път. 714 са сред 20-25 години. 158 са над 60-годишна възраст. Най-много – 1393, са във възраст сред 35 и 40 години. Отделението се грижи за пациентите на 10 огромни лечебни заведения в Бургаска област. През миналата година кръв е доставена за над 8000 сериозни пациенти. Сред тях – 263 родилки, 41 деца, 2592 пациенти в лечебните звена – най-вече възрастни хора с анемии и пациенти с хронични болести, изискващи кръвопреливане и близо 5500 в хирургични звена и травматологии, регистрират от лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР