10 936 евро на квадратен метър - това са цените

...
10 936 евро на квадратен метър - това са цените
Коментари Харесай

Близо €11 000 на квадрат: такава е средната цена на най-скъпия жилищен пазар сред големите градове в Европа

10 936 евро на квадратен метър - това са цените на жилищата в Париж, откакто паднаха до най-ниското равнище от четири години насам, поради възходящите лихвени проценти. Цените през юни са намалели с 4,1% по отношение на миналата година и доближиха до най-ниското равнище от януари 2019 година - съгласно данни на Le Figaro. Това е и най-сериозният спад на годишна база от най-малко десетилетие съгласно Bloomberg City Tracker. 

Въпреки спадът в цените на жилищата в последно време, Париж остава най-скъпият жилищен пазар измежду огромните европейски градове, където е над два пъти по-скъпо от градове като Мадрид и Берлин.

Като цяло трендовете в най-големите градове в Европа за разнопосочни, като цените понижават в четири града. Сред тях са Берлин, Дъблин и Виена. това се случва поради по-високите разноски за финансиране, които понижават покупателната дарба на потребителите.
 Наемите на жилища в Берлин и Мюнхен са скочили с над 15% за година
Наемите на жилища в два от най-големите градове в Германия са сколичи с над 15% за година

Рязкото повишаване на наемите е поради отхвърли на от ден на ден поданици да купуват парцел

Във Виена по всичко проличава, че пазарът се охлажда. Много евентуални продавачи изтеглиха обявите си тази година, откакто не съумяха да отговорят на търсенето, съгласно анализаторите на Raiffeisen Bank International. Цените през юли бяха с 2,9% по-ниски от преди година.

В други градове дефицитът на жилища продължава. Такава е обстановката в Мадрид, където цените са се повишили с 5,1% през юни. Това е най-голямото нарастване измежду следените градове. Цените в Испания се покачиха доста по време на жилищната рецесия.

Липсата на парцели чартърен в Стокхолм също увеличи цените.

Ето по какъв начин вървят цените на в някои от огромните градове в Европа:
Град Цена на кв.м в евро % смяна на годишна база Париж 10 936 -4,1 Цюрих 10276 +4,2 Лондон

8 628

+0,5 Виена 7,810 -2,9 Стокхолм 7 134

+3,2 Дъблин 5 369 -1,8 Милано 5 271 +3,8 Берлин 5 128 -2,8 Мадрид 4 000 +5,1
Освен, че е най-скъпият пазар на парцели в Европа, притежателите на жилища в Париж би трябвало да се борят и с друго. Те са изправени пред 52% нарастване на налога върху парцелите тази година, поради необузданата инфлация и внезапно възходящите разноски за сила съгласно кметът на града Ан Идалго.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР