10 900 декара площи са опожарени от началото на годинатаОбявен

...
10 900 декара площи са опожарени от началото на годинатаОбявен
Коментари Харесай

Агенцията по горите обяви начало на пожароопасния сезон в цялата страна

10 900 декара площи са опожарени от началото на годината

Обявен е пожароопасният сезон в горските територии в цялата страна. Според наредбите на Закона за горите, оповестяването на пожароопасния сезон става по предложение на шефа на съответната Регионална дирекция по горите със заповед на регионалния шеф, който дефинира времетраенето. Поради спецификата на всеки обособен район, интервалът е друг и обгръща месеците от март до ноември, оповестиха от Министерството на земеделието и храните.

Изпълнителната организация по горите (ИАГ) е подхванала нужните дейности и е направила мероприятия, за предварителна защита и запазване на горите от пожари. Засилен е контролът върху придвижването на коли, техника и хора в горските територии на страната. Специализирани групи за гасене на горски пожари, както и колите за първични дейности за тяхното потушаване, са в непрекъсната подготвеност за оказване на подпомагане на чиновниците от Пожарна сигурност и отбрана на популацията.

По данни на ИАГ, от началото на годината досега в страната са зародили 114 пожара, наранени са площи в размер на 10 900 дка, като върхово са унищожени 222 дка гори. Опожарените горски територии са повече от два пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Основната причина за 96 на 100 от пожарите в горите е човешка немарливост.

През 2023 година в горските територии на страната са регистрирани 448 пожара върху 63 883 дка повърхност. От тях 6896 дка са наранени от върхови пожари.

Високите температури и неналичието на превалявания водят до повишение риска от пораждане на пожари. От ИАГ припомнят, че по време на пожароопасния сезон се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии. 

Неспазването на разпоредбите за пожарна сигурност, паленето на огън в горските територии и наоколо до тях, изхвърлянето на горими боклуци отвън избраните за задачата места, може да заплаши живота и здравето на хората, да нанесе съществени вреди в горските територии, на дивечови популации, да докара до заличаване на растения и животни.

Гражданите би трябвало да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност и да не демонстрират немарливост, а да бъдат виновни и бдителни. Лице, забелязало пожар в горски или аграрни територии, неотложно би трябвало да подаде сигнал на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и образуване на неговото потушаване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР