10 615 ученици се очаква да прекрачат училищния праг на

...
10 615 ученици се очаква да прекрачат училищния праг на
Коментари Харесай

Без емблематично училище откриват годината в Търговище

10 615 възпитаници се чака да прекрачат учебния предел на 50 учебни заведения в област Търговище тази година. От тях за първи път в клас ще влязат 834 деца, които стартират образованието си. Намалението по отношение на миналата година е минимално, само че наклонността за все по-малко възпитаници е трайна, както и в множеството места в страната.

Новата година стартира без едно от емблематичните учебни заведения – езиковата гимназия „ Митрополит Андрей ”, която беше закрита публично след следващия несполучлив банкет на осмокласници. Това продължава от 2014/2015 година и по този начин учебното заведение, от което излизаха извънредно добре готови зрелостници, остава в историята. То беше основано през 2003 година Заради конкуренцията с други гимназии в регионалния град, които разкриха паралелки за чуждоезиково образование, недобрата база и ред други неблагополучия, в последните години нямаше искащи да учат там. Кадрите от учебното заведение са устроени на работа или са пенсионирани, оповестиха от ръководството на образованието в Търговище.

Тази образователна година няма затворени други учебни заведения. Последната оптимизация беше предходната, когато бяха закрити 3 селска учебни заведения, които не можеха да се самоиздържат даже и с помощ от общините. Децата минаха в средищни учебни заведения.

За началото на годината всички ще бъдат с завършени поправки, като се изключи І ОУ ”Хр. Ботев ” в Търговище, в което приключиха строително-монтажните работи за възобновяване на близо вековната постройка. 5 млн. лева са вложени в поправки, ново обзавеждане и съоръжение на учебното заведение. Влизането в обновената постройка ще бъде през ноември, откакто постройката бъде призната от съответната държавна комисия.

Близо 600 възпитаници ще стартират годината в постройката на ІІІ Основно учебно заведение, като очакванията са да влязат в своето учебно заведение през ноември.

След старта на занятията, когато стане ясно кои от подлежащите не са отишли в клас, ще стартират и по-интензивните обиколки за прибиране на децата в учебно заведение. Миналата година близо 100 възпитаници, които бяха отпаднали от просветителната система, бяха върнати в учебните заведения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР