10,6 милиона евро ще получат земеделците в България от заделените

...
10,6 милиона евро ще получат земеделците в България от заделените
Коментари Харесай

Атидже Вели, евродепутат от ДПС: 10,6 млн. евро ще получат земеделците у нас от заделените от ЕК 500 млн.

10,6 милиона евро ще получат земеделците в България от заделените от Европейската комисия 500 милиона за гарантиране на продоволствената сигурност в Европа поради войната в Украйна. До края на месец юни изискванията за приемане в България би трябвало да се разработят, а до септември да се изплатят средствата, изясни евродепутатът от Движение за права и свободи, групата " Обнови Европа, Атидже Вели, по Българска национална телевизия.

" Откакто стартира войната в Украйна Европейски Съюз предприе много ограничения във връзка с гарантиране на продоволствената сигурност, тъй като тя е толкоз значима, колкото и енергийната. Отпуска се незабавна помощ за фермерите. Миналата седмица Европейска комисия разгласи един пакет от 500 млн. евро. От тези средства българските земеделци ще получат 10,6 млн. евро по нов инструмент - от " Обща селскостопанска политика " ", сподели Вели.

Помощта е предопределена за най-засегнатите браншове - отглеждане на животни и изключително дребните животновъди, бранш " Плодове и зеленчуци ", преработвателния бранш, " Зърнопроизводство ". В допълнение на тази помощ страните би трябвало да дават и така наречен държавни помощи, добави тя.

До края на юни т.г. България би трябвало да нотифицира тези помощи пред Европейска комисия и да ги изплати до края на септември.

Относно данъчните облекчения, които Брюксел предлага, Атидже Вели посочи, че са два типа - единият от тях е понижаване на Данък добавена стойност на храните, другият са така наречен осигуровки, които за земеделците краткотрайно могат да бъдат понижени. Вели напомни, че тези осигуровки от 1 април у нас се усилват.

Европейският комисар по земеделието предлага опазване на единния пазар и всякакво отбягване на възбрана на експорт и импорт надлежно, акцентира тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР