10-15% ще бъде реалното ни обедняване като се вземе предвид

...
10-15% ще бъде реалното ни обедняване като се вземе предвид
Коментари Харесай

Проф. Бобева сметна с точност с колко ще обеднее българинът заради COVID-19

10-15% ще бъде действителното ни обедняване като се вземе поради и инфлацията. Това предвижда някогашният министър на търговията проф. Даниела Бобева.

„ Търговията с храни и питиета е 40% от общата ни търговия. Тя би трябвало да работи повече, с цел да компенсира загубите в другите браншове. Разходите за ток и за храните ще са най-сериозни.

Трябва да кажа отлично на българските дами. Те готвят, чистят, работят и учат с децата. Както аз споделям това е пижамената стопанска система, работим по пижами “, съобщи тя.

Икономистът Богданов с ослепително пояснение на мярката 60/40

В предаването „ Лице в лице “ по bTV Бобева разяснява, че ние сме понижили харчовете по тази причина, че не излизаме у домовете. Но се усилват парите за храна, а останалите сметки също остават. По думите й у нас магазините са относително заредени.

Даде образец с Чикаго в Съединени американски щати, където има празни лавици. Сподели, че щерка й обикаля, с цел да откри яйца.

Бобева успокои, че през 90-те години българският народ е претърпял сериозната финансова рецесия, когато имало единствено три часа ток или три часа вода, а торта се е правела без яйца.

„ В България сме ги претърпяли такива неща и не могат да ни уплашат. Българската стопанска система и просветителния бранш ползват еластичност. Ние сме първите, които минаха към електронно обучение “, съобщи професорът.

Важно! В тези браншове страната ще заплаща 60% от заплатите на чиновниците на затруднените компании ВИДЕО

Тя даде образец с Южна Корея, които са по принцип развита страна, а там електронното обучение е въведено чак в този момент, когато пикът на ковид е минал. Дори и Англия са забавили отдалеченото учене.

По отношение на взети стопански ограничения от държавното управление проф. Бобева сподели:

Засега министър Горанов се оправя добре с решението да не се връща Данък добавена стойност, в случай че продължава по този начин и бъде правилен и компаниите си внасят Данък добавена стойност, и компаниите ще бъдат по-коректни и хазната ще се цялостни “, разяснява тя и сподели, че се радва, че не се повтаря неточност от предишното във връзка с Данък добавена стойност.

Ген. Мутафчийски с изключително изказване за обстановката по Великден

Тя обаче счита, че няма ясни критерии за признатата мярка 60/40. И уточни, че чува мнение, че действително няма да има 60% помощ от страната, а доста чиновници избират да бъдат съкратени и да отидат в Бюрата по труда, където ще получат нелошо обезщетение.

„ За да кажеш какъв брой пари ни трябват – би трябвало да имаш цялата рамка. Това, което той (Горанов, бел. ред.) би трябвало да направи и което не виждам да се прави – не обезпечава този баланс сред трите браншове.

Трябва да реже бюджет, да реже държавни чиновници. Предстоят непопулярни ограничения “, сподели още Бобева.

Тя счита, че е добре да се ускори износът към страни, които не са ни допускали до момента.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР