10, 11 и 12 май се очертаваткато един много студен

...
10, 11 и 12 май се очертаваткато един много студен
Коментари Харесай

Температурите се повишават, но и валежите продължават

10, 11 и 12 май се очертаваткато един доста леден интервал, който съвсем няма аналог в предходните години. 10 май бе най-студеният 10 май от 2000 година насам, с оптималната температура в региона на София от 11 градуса,макар през май да сме имали и по-студениизмервания - през 2019 година 8 градуса на 7 май, през 2010 година 10 градуса на 19 май и 1999 година - 8градуса на 6 май.

За съпоставяне обаче, през 2018 година, през целия месец май, няма нито един ден с температура под 20 градуса в региона на София. Тази година, до през днешния ден, имаме едвам три дни с температура от и над 20 градуса.

Добрата вест е, че температурите се възстановяват и дневните, през идната седмица, ще са към този момент близки до естествените за май - сред 20 и 25, 26 градуса.

Още от събота ще се усети относителното стопляне и то ще продължи и през идващите дни. Затопляне ще има, няма да е горещо, жеги не се обрисуват, само че пък се резервира вероятността от превалявания съвсем във всеки от дните в идващия 10 - 14 дневен интервал.

Това се дължи на интензивността на средиземноморския център на ниско налягане, който ще дестабилизира атмосферата над Централна и Южна Европа и това ще засегне и Балканите.

През целия интервал за който приказваме, а това е времето до към 25 май, се резервира опцията от превалявания, като по-активни ще са те в средата на идната седмица и в интервала към 23 - 25 май.

В останалото време също ще превалява, само че на повече места и основно над планинските региони на Западна България.

Голяма е вероятността от мощни гръмотевични стихии и даже градушки.

В региона на София дневните температури ще се покачат и ще са в интервала от 17 до 23градуа в идващия интервал. Ще има опция да праваляваглавно следобяд и по здрач, като идната седмица в сряда и четвъртък ще има и повече превалявания и на повече места в страната, в това число и на изток.

Вероятно до самия завършек на месеца ще се резервира малко по-хладното време и опцията за превалявания.

Разбира се и през идната седмица ще има интервали с повече слънце и даже без превалявания, да вземем за пример понеделник, само че като цяло изискванията, изключително за следобедни валежи се резервират.

Още малко статистика - найстуденият месец май в региона на София за последните 23 години е през 2004 година - 13,2 градуса средноденонощна температура, а най-топлия е през 2013година - 18,4 градуса.

Най-високата дневна температур през май измерена в София е през 2020 година - 34 градуса, а най-ниската - през 2019 година - 8 градуса.

Среднта температура на Земята остава без смяна - 14,19 градуса, като за последните 8 години няма покачване на междинната световна температура.

Това е реалност, който не се харесва доста на медиите, които обичат да пишатза горещи талази, климатични произшествия и други сходни неща, само че обстоятелствата са обстоятелства - 14,19 градуса, единствено с 0,19 градуса по-висока от признатата от NOAA междинна температура на Земята за интервала 1970 - 2000 година, която е 14 градуса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР