1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на

...
1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на
Коментари Харесай

Домбровскис: 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната

1 януари 2025 година е допустима дата за присъединението на България към еврозоната. Това съобщи в студиото на NOVA „ Здравей, България ” изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещаване в България. По думите му сега главната пречка пред страната ни, за присъединение към еврозоната от 2024 година, е инфлацията.



Що се отнася до инфлацията, бих споделил, че това предстои на оценка на специалистите от Европейска комисия. Тази оценката демонстрира, че критерият за инфлацията няма да може да бъде затрупан, по тази причина би трябвало да отложите, съобщи Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха признати от 48-ото Народно събрание, Домбровскис още веднъж сподели, че главното е високата инфлация, а законите се отнасят за интервала след европейския валутен механизъм.

Това са закони, които би трябвало да бъдат гласувани, тъй като това също ще бъде оценено. Но като периоди е допустимо тези закони да се одобряват за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече старания, сподели Домбровскис.

По време на визитата си у нас Домбровскис ще разговоря с президента Румен Радев, а по-късно и със служебния министър председател Гълъб Донев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР