1. Война е. 2. Владимир Путин мобилизира Газпром за военни

...
1. Война е. 2. Владимир Путин мобилизира Газпром за военни
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Да говорим по-спокойно за газа. Катастрофа няма да има, национална трагедия - още по-малко

1. Война е.

2. Владимир Путин активизира Газпром за военни цели.

3. Газът не е основният източник на доходи за Русия, петролът е.

4. Недостигът и високите цени бяха факт още преди войната.

5. Русия стартира да манипулира газовия пазар дълго преди войната, още преди година.

6. Хаос има, само че той е на европейско ниво, не на национално.

7. Хаосът последователно се овладява, само че преодоляването му ще коства скъпо.

8. България има ниска взаимозависимост от газ.

9. България е забележителен производител и експортьор на електрическа енергия, сега печели доста поради високите цени и разполага с задоволително средства, с цел да се оправи с високи цени на силата.

10. Всички търсят газ.

11. Приказките за медиатори са извънредно несериозни, само че работят в предизборни кавги и разправии из ФБ.

12. Разполагаме с доста варианти и инфраструктура, само че се постанова да мислим в придвижване, пазарно, конкурентно, солидарно, мъдро и политически. Досега не сме го правили.

От тук нататък можем да спорим по какъв начин да се оправим с рецесията и къде тъкмо е тази рецесия. Защото към този момент България е сносно предпазена от газовата рецесия. Проблем е инфлацията. Безработица няма. Индустрията и износът ще се разпилян по шевовете. Цените на силата към този момент са контролирани и/или обезщетени. На хоризонта обаче има тежки черни облаци и би трябвало да спорим за това по какъв начин да се подготвим за една възможна стихия, която може да ни връхлети, може и да ни подмине.

Ако предходното държавно управление може да бъде подложено на критика за нещо, то е, че не стартира дейна работа върху средносрочна енергийна спешна стратегия. Работата и използването на тази стратегия трябваше да стартира преди към година. Факт е, че нито една партия не говореше съществено за допустима енергийна рецесия тогава и нито едно държавно управление не работеше съществено по въпроса. Факт е също, че Европейската комисия, която, за разлика от България, разполага с голям изчерпателен потенциал, също безобразно закъсня с реакцията си.

Та, дано да приказваме по-спокойно, по-отговорни и по-информирано за газа. Криза има и ще има, въпросът е по какъв начин ще се оправим с нея. Катастрофа няма да има, национална покруса - още по-малко.

Юлиан Попов, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР