1-ви март в България не е просто началото на месеца,

...
1-ви март в България не е просто началото на месеца,
Коментари Харесай

Честита Баба Марта!

1-ви март в България не е просто началото на месеца, а въплъщава антична и обичана традиция празникът на баба Марта . Този ден е отдаден на промяната сред зимата и пролетта.

Легендата за баба Марта споделя историята за остаряла жена , като настроението й оказва въздействие върху времето . А в същото време бялото и аленото са знак на мраз и топлота, зима и пролет. Така, всеки, който носи мартеница на този ден, взе участие в този магичен обред за завършек на зимата и начало на пролетта.

Традицията за баба Марта включва освен цветни конци, а и взаимоотношение сред хората . Този бит включва замяна на мартеници – знак на положително здраве, шанс и благополучие. Хората ги подаряват един на различен като израз на другарство и благопожелание да се случват положителни неща. За доста българи, този ден е мотив да изразят топлина и грижа към своите близки.

Баба Марта е надълбоко вкоренена в националния календар и е освен това от традиция – тя е част от културната и еднаквост на българите. Този празник освен разсънва природата, само че и духа на общността, което прави баба Марта изключително значима част от българската просвета.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР