1.) В последното ни интервю за списание Four направихте някои

...
1.) В последното ни интервю за списание Four направихте някои
Коментари Харесай

Майкъл Хъдсън: Ако Байдън беше руски агент, надали би могъл да помогне повече на Русия

1.) В последното ни изявление за списание Four направихте някои прогнози, които се сбъднаха. Говорихте за рецесията за немските компании за торове. Попадна в заглавията няколко седмици след нашето изявление. Вие също казахте: „ Това, което характеризирате като „ блокиране на „ Северен поток “ 2 “, в действителност е политика на „ купувайте американското “. Сега това стана повече от ясно след разрушаването на газопроводите „ Северен поток “. Бихте ли коментирали това?

Майкъл Хъдсън (М.Х.): Външната политика на Съединени американски щати от дълго време се концентрира върху управлението на интернационалната търговия с нефт. Тази търговия е главен фактор за платежния баланс на Съединени американски щати и нейният надзор дава на американските дипломати опцията да постановат задушаващ надзор върху други страни.

Петролът е главният енергиен притежател и растежът на продуктивността и Брутният вътрешен продукт във водещите стопански системи нормално отразява растежа на потреблението на сила на служащ. Нефтът и газът освен се изгарят за сила, само че са главната химическа суровина за производството на торове и затова за селскостопанската продуктивност, както и за производството на пластмаси и други химикали.

Затова американските стратези схващат, че отрязването на страните от петрола и неговите производни ще докара до угнетяване на тяхната индустрия и селско стопанство. Възможността за налагане на такива наказания разрешава на Съединени американски щати да създадат страните подвластни от спазването на политиката на Съединени американски щати, с цел да не бъдат „ отлъчени “ от търговията с нефт.

Американски дипломати от години споделят на Европа да не разчита на съветския нефт и газ. Целта е двойна: да се лиши Русия от огромния й търговски остатък и да се завладее големият европейски пазар за американските производители на нефт.

Американски дипломати убеждаваха немските водачи да не утвърждават построяването на газопровода " Северен поток 2 " и най-после използваха претекста за война на НАТО с Русия в Украйна, с цел да провеждат едностранно унищожаването на двете тръби " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ".

(2.) За нашата аудитория, нашите слушатели: В новата ви книга „ Съдбата на цивилизацията: финансов капитализъм, промишлен капитализъм или социализъм “ вие твърдите, че международната стопанска система в този момент се разделя на две, като Съединени американски щати и Европа са доларизираната част. И тази западна неолиберална част избутва Евразия и по-голямата част от Глобалния Юг в обособена група. Вие преди малко заявихте това в изявление през ноември. Бихте ли обяснили това за нашето издание?

М.Х.: Разделението не е единствено географско, само че главно отразява спора сред западния неолиберализъм и обичайна логичност на индустриалния капитализъм.

Западът деиндустриализира своите стопански системи, заменяйки индустриалния капитализъм с финансов капитализъм, първо в опит да понижи заплатите, като отиде в чужбина, с цел да употребява непозната работна ръка, а по-късно в опит да откри монополни привилегии и да завладее пазарите за оръжия (а в този момент и петрол) и високотехнологични артикули от първа нужда, трансформирайки се в рентиерска стопанска система.

Преди един век се очакваше индустриалният капитализъм да еволюира в промишлен социализъм, като държавните управления предоставяха субсидирани съществени инфраструктурни услуги (като опазване на здравето, обучение, връзки, проучвания и развитие), с цел да минимизират разноските за живот и правене на бизнес. Ето по какъв начин Съединените щати, Германия и други страни са построили своята индустриална мощност, и това е методът, по който Китай и други страни в Евразия го направиха неотдавна.

Но изборът на Запада да приватизира и финансира главната си инфраструктура, да отстрани ролята на държавното управление и да трансферира планирането към Уолстрийт, Лондон и други финансови центрове, го остави с малко какво да предложи на други страни, с изключение на обещанието да не ги бомбардира или третира. като врагове, в случай че се стремят да запазят благосъстоянието си в свои ръце, вместо да го предадат на американски вложители и корпорации.

В резултат на това, когато Китай и други страни построяват своите стопански системи по метода, по който Съединените щати го направиха от края на Гражданската война до Втората международна война, те се третират като врагове.

Сякаш американските дипломати виждат, че играта е завършила, че стопанската система им е станала толкоз задлъжняла, приватизирана и с високи разноски, че не може да се конкурира, че те просто се надяват да продължат да вършат други страни подвластни до този миг, до момента в който играта най-сетне завърши.

Ако Съединени американски щати съумеят да наложат финансовия неолиберализъм на света, тогава други страни в последна сметка ще се изправят пред същите проблеми като Съединените щати.

(3.) Първите терминали за американски полутечен газ (LNG) в този момент се отварят в Германия. Как това ще се отрази на търговията и взаимозависимостта/зависимостта сред Германия и Съединени американски щати?

М.Х.: Санкциите на Съединени американски щати и унищожаването на Северен поток 1 и 2 направиха Европа подвластна от доставките от Съединени американски щати, като цената на LNG газа е толкоз висока (около шест пъти повече от това, което би трябвало да заплащат американците и азиатците), че Германия и други страни са изгубили способността си да се конкурират в стоманената, стъкларската, алуминиевата и доста други промишлености. Това основава вакуум, който американските филиали се пробват да запълнят с вложенията си в други страни или даже в самите Съединени американски щати.

Германската и друга европейска тежка индустрия, химическата и други индустриални промишлености се чака да бъдат принудени да се реалокират в Съединени американски щати, с цел да получат нефт и други артикули от първа нужда, които им е неразрешено да купуват от Русия, Иран или други други възможности.

Предполага се, че те могат да бъдат блокирани да се реалокират в Русия или Азия посредством налагане на наказания, санкции и политическа интервенция в европейската политика от страна на американски неправителствени организации и спътници на Националния фонд за народна власт, както е от 1945 година насам.

Можем да чакаме с неспокойствие нова интервенция „ Гладио “ за поощряване на политици, които са подготвени да поддържат този световен раздор и преместването на европейската промишленост в Съединените щати.

Въпросът е дали квалифицирана работна мощ ще последва Германия. По предписание тъкмо това се случва в такива обстановки. Това е тъкмо подобен тип демографско стесняване, пред което са изправени балтийските страни. Това е непряк артикул на неолибералната политика.

(4.) Какво е вашето виждане за актуалната военна обстановка в руско-украинската война?

М.Х.: Изглежда, че Русия елементарно ще завоюва през февруари или март. Може би ще сътвори демилитаризирана зона за отбрана на рускоезичните региони (вероятно включени в Русия) от пронатовския Запад, с цел да предотврати бойкот и тероризъм.

На Европа ще бъде казано да продължи да бойкотира Русия и нейните съдружници, вместо да търси взаимна полза посредством взаимна търговия и вложения. Съединени американски щати могат да накарат Полша и други страни да се „ бият до последния поляк “ или Литва, имитирайки Украйна. Ще окажат напън върху Унгария. Но най-много ще упорстват Европа да похарчи голяма сума за превъоръжаване, основно с американско оръжие.

Тези разноски ще изместят обществените разноски, които би трябвало да оказват помощ на Европа да се оправи с разпространяващата се индустриална меланхолия, или дотациите за възкръсване на промишлеността. По този метод милитаризираната стопанска система ще се трансформира в възходящи режийни разноски - до момента в който потребителският и промишленият дълг ще нарастват, дружно с обществения дълг.

Когато това се случи, Русия може да изиска НАТО да върне границите си към границите отпреди 1991 година Това е най-вероятният източник на спор.

(5.) Какво е вашето мнение за настоящата финансова обстановка в тази война. Правителствата на страните от Г-7 и Европейски Съюз към този момент приказват за възобновяване и реконструкцията на Украйна след войната. Какво значи това за западния бизнес и финансов капитализъм?

М.Х.: Украйна мъчно може да бъде възобновена. Първо, по-голямата част от популацията й е напуснало и е малко евентуално да се върне, като се има поради унищожаването на жилищата и инфраструктурата, а и мъжете.

На второ място, Украйна принадлежи най-много към дребна група клептократи, които се пробват да се продадат на западни аграрни вложители и други лешояди. (Мисля, че знаете кои са).

Украйна към този момент е обременена с задължения и се е трансформирала във феод на МВФ (което на процедура значи НАТО). Европа ще бъде помолена да „ свърши своята част “ и конфискуваните от Русия задгранични запаси могат да бъдат изразходвани за наемане на американски компании за финансово обогатяване, с цел да се възвърне фиктивната стопанска система на Украйна, оставяйки страната още по-задлъжняла.

Новият държавен секретар от Демократическата партия ще повтори думите на Маделин Олбрайт и ще каже, че убийството на стопанската система, децата и бойците на Украйна си е „ заслужавало “ като цена за разпространяване на народна власт в американски жанр.

(6.) Прочетох доста справочни материали за глобите против Русия. Изглежда, че глобите удрят по-силно Русия, тъй като тя не може да създава всичките си артикули, изключително технологиите. От друга страна Русия към този момент има по-стабилен бизнес и купувачи от Китай и Индия. Какъв е действителният резултат от глобите съгласно вашия разбор?

М.Х.: Санкциите на Съединени американски щати се оказаха непредвидена находка за Русия. Например в селското стопанство глобите против износа на млечни артикули от Литва и други балтийски страни доведоха до разцвета на вътрешния съветски бранш за сирене и млечни артикули.

Сега Русия е най-големият експортьор на зърно в света, с помощта на западните наказания, които имаха съвсем същото влияние като защитните мита и квотите за импорт, употребявани от Съединените щати през 30-те години на предишния век, с цел да модернизират селскостопанския си бранш.

Ако президентът Байдън беше скришен съветски сътрудник, надали би могъл да помогне повече на Русия. Русия се нуждаеше от икономическата изолираност на протекционизма, само че към момента беше прекомерно погълната от неолибералните политики за свободна търговия, с цел да го направи сама. Така че Съединени американски щати го направиха вместо нея.

Санкциите задължават страните да станат по-самостоятелни, най-малко за съществени потребности като храна и сила. Такава самодостатъчност е най-хубавата отбрана против икономическата дестабилизация на Съединени американски щати, с цел да се принуди смяна на режима и сходно съблюдаване.

Един от резултатите е, че Русия ще би трябвало да купува доста по-малко от Европа даже след края на военните дейности в Украйна. Така Русия ще има по-малка потребност да изнася първични материали за Европа. Тя може да ги копае сама. Индустриалното ядро, което беше Европа, може да се окаже в по-голяма степен в Русия и нейните азиатски съдружници, в сравнение с в Съединените щати.

Това е ироничният резултат от новата желязна завеса на НАТО.

(7.) Как бихте описали Китай, Русия и Индия: Виждате ли промишлен капитализъм или социализъм там?

М.Х.: РИК беше първичното ядро на БРИКС, която в този момент се разшири доста, с цел да включи Иран и по-голямата част от Централна Азия, както и маршрутите, включени в китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “. Целта е Евразия да не зависи повече от Европа или Северна Америка.

Американският министър на защитата Доналд Ръмсфелд постоянно определяше „ остаряла Европа “ като свиваща се мъртва зона. Тя не съумя да извърши вековните си проекти да се трансформира във все по-социализирана стопанска система с държавни дотации за повишение на виталния стандарт и продуктивността, науката и промишлеността.

Европа отхвърли освен марксизма, само че и основата на марксисткия разбор в класическата стопанска система от Адам Смит, Джон Стюарт Мил и техните съвременници. Евразия следва този път, до момента в който десният антиправителствен демократизъм на австрийската и чикагската школи унищожи стопанската система на страните от НАТО от вътрешната страна.

Тъй като центърът на промишленото и софтуерно водачество се реалокира на изток, европейските вложения и труд евентуално ще го последват.

Евразийските страни ще продължат да посещават Европа като туристи по метода, по който американците обичат да посещават Англия - един тип постфеодален благороднически тематичен парк, дворцови постове за защита и други странни мемоари от дните на рицари и дракони.

Европейските страни ще наподобяват повече на Ямайка и Карибите, като хотелиерството и ресторантьорството ще бъдат главните браншове на напредък, а френските и немските сервитьори ще бъдат облечени в странните си квази-холивудски костюми. Музеите ще процъфтяват, като самата Европа ще се трансформира в самобитен музей на постиндустриализма.

(8.) В момента сме очевидци на колапса и банкрута на борсата за криптовалути FXT. Управлението на тази компания наподобява незаконно в най-висока степен. Как го оценявате?

М.Х.: Престъпността е това, което трансформира криптовалутите в бранш на напредък през последните няколко години. Инвеститорите купуват криптовалути, тъй като това е средство за струпване на благосъстояния от интернационална търговия с опиати, оръжия, други закононарушения и укриване на налози. Това са огромните постиндустриални браншове на напредък на западните стопански системи.

Понци схемите постоянно са положителни капиталови средства в стадия на политане - стадия на " изпомпване и изхвърляне ". Беше неизбежно нарушителите освен да употребяват криптовалути за прекачване на средства, само че и фактически да основат свои лични валути, „ свободни от грубо държавно контролиране “. Престъпниците са безспорните либертарианци на свободния пазар от Чикагската школа.

Всеки може да сътвори своя лична валута, както направиха американските банки от Дивия запад в средата на 19 век, като печатаха валута по избор. Когато хората пазариха при започване на 20 век, в магазините към момента имаше описи с изменящите се стойности на разнообразни банкноти. Най-успешните, като предписание, бяха тези, които бяха най-добре завършени.

(9.) Знаете ли за бизнес връзките сред FTX и Украйна, държавното управление в Киев? Имаше ли клюки и публикации в различни медии за това?

М.Х.: МВФ и Конгресът са платили огромни суми пари на държавното управление на Украйна и клептократите на власт. Вестниците оповестяват, че по-голямата част от тези пари са били дадени на FTX, която се трансформира във втория максимален донор на Демократическата партия (след Джордж Сорос, за който също се твърди, че се пробва да купи украински активи).

Така че наподобява има кръгообразен поток на работа: Конгресът на Съединени американски щати гласоподава за финансиране на Украйна, която влага част от тези пари в криптовалутата FTX за заплащане или политическа акция за проукраински политици.

(10.) Преди няколко месеца в американската преса се появиха публикации за проектите на Фед: Те възнамеряват да основат дигитален $, цифрова валута на централната банка (CBDC). Също по този начин в Европа президентът на ЕЦБ мадам Лагард и немският министър на финансите Линднер приказват за въвеждането на цифрово евро. Тук в Германия някои сериозни специалисти предизвестяват, че това единствено ще насърчи тоталното наблюдаване над популацията и клиентите. Какво мислите за цифровите валути?

М.Х.: Това не е моят отдел. Всички банкови транзакции са електронни, тъй че какво значи думата „ дигитален “? За либертарианците това значи липса на държавен контрол, само че в ръцете на държавното управление ще има запис на всичко, което някой харчи.

(11.) Какво е вашето мнение по отношение на настоящата уязвимост или мощ на щатския $, еврото, английския паунд, златото и среброто?

М.Х.: Доларът ще остане в търсенето, с помощта на обстоятелството, че той съумя да направи еврозоната подвластна от него. Британският паунд има дребна поддръжка и малко аргументи за чужденците да влагат в него. Еврото е младши валутен сателит на $.

Без $ или друга валута, с цел да съхраняват своите парични запаси, държавните управления ще продължат да усилват каузи на златото, тъй като то няма държавни отговорности, тъй че американските чиновници не могат просто да го сграбчен, както направиха с съветските запаси. Не може да се има вяра на страните от еврозоната, че не следват заповедите на Съединени американски щати да изземат запасите на други страни, тъй че те ще бъдат отбягвани.

Тъй като еврото се обезценява по отношение на $, задграничните вложения ще намалеят, тъй като вложителите няма да желаят да влагат в (1) свиващ се пазар и (2) компании, печелещи локални евра, които костват все по-малко от долари или друга твърда валута за основни офиси.

Разбира се, златото би трябвало да се съхранява вкъщи, с цел да не бъде просто иззето, както Банката на Англия конфискува златото на Венецуела и го даде на легален представител на Съединени американски щати. Германия би постъпила рационално, в случай че форсира превозването по въздух на личните си златни запаси от трезорите на Федералната аварийна банка на Съединени американски щати в Ню Йорк.

(12.) Какъв е настоящият ви разбор на енергийните и финансовите рецесии в света?

М.Х.: Няма същинска рецесия, по-скоро нещо като муден колапс. Цените порастват за това, което Америка изнася: нефт, храни и монополни артикули в региона на осведомителните технологии, до момента в който разноските за живот на потребителите нарастват по-бързо от заплатите.

Така множеството фамилии ще се окажат в затруднено състояние. Средната класа ще открие, че в последна сметка те в действителност са класата, която печели отплата, и ще затъне още повече в задължения - изключително в случай че се опитат да се защитят, като вземат ипотека, с цел да си купят къща.

Проучвах 11-ти и 12-ти век за моята история на дълга и попаднах на история, която може да е от голяма важност за въпросите, които зададохте. НАТО продължава да твърди, че е защитителен съюз. Но Русия няма предпочитание да нахлува в Европа. Причината е явна: нито една войска не може да нахлуе в огромна страна. По-важното е, че Русия даже няма претекст да унищожи Европа като зложелател, който е марионетка на Съединените щати. Европа е саморазрушителна.

Спомням си за борбата при Манцикерт през 1071 година, когато Византийската империя губи от селджукските турци (до огромна степен тъй като нейният военачалник, от който императорът зависеше, Андроник Дука, дезертира и по-късно смъкна императора. Crusade of Kings, известна игра, дава детайлности за тази борба и твърди, че следният диалог се е състоял сред Алп Арслан и Роман:

Алп Арслан: " Какво щеше да направиш, в случай че аз се бях явил пред теб като пандизчия? "

Роман: „ Може би щях да те убия или да те пусна по улиците на Константинопол. “

Алп-Арслан: „ Моето наказване е доста по-тежко. Прощавам ти и те избавям. “

Това е наказването, което Европа ще получи от Евразия. Неговите водачи направиха своя избор: да бъде спътник на Съединени американски щати.

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР