1 септември е специален ден в Русия, тъй като това

...
1 септември е специален ден в Русия, тъй като това
Коментари Харесай

Денят на знанието – от съветски времена до днес

1 септември е специфичен ден в Русия, защото това е началото на новата образователна година след тримесечната лятна почивка и нормално се отбелязва с доста цветя и елегантни тоалети.

Краят на лятото автоматизирано значи завършек на ваканцията и безгрижния живот за съветските деца.

Исторически видяно, не е наложително учебното заведение да стартира на 1 септември, само че след революцията най-често се случва на тази дата. И от 1984 година 1 септември е публично прочут като „ Денят на знанието ". На него децата от цялата страна (и от множеството страни от някогашния Съветски съюз) стартират учебно заведение.

Децата нормално се връщат от дачата на баба и дядо или от пионерски лагер, където се прекарали трите месеца на лятната почивка. Някои от тях се радват да видят приятелите си още веднъж, до момента в който други не желаят да заменят лятната независимост с образователната рутина.

Подготовката за учебно заведение е развой. Трябва да се подготви раницата, да се купят тетрадки и писалки, да се вземат учебници и да се изглади униформата. Има и друго облекло за специфични случаи като 1 септември: бяла престилка и панделка за девойките и бяла тениска за момчетата.

Рано сутринта на 1 септември децата отиват на учебно заведение, нормално съпроводени от родителите си или родственици, изключително в случай че е първата им година. Най-важното, с изключение на раницата и облеклата, са цветята за учителката.

Около половин час преди началото на урока всички възпитаници се строяват пред учебното заведение, а класният началник носи плочка с номера и буквата на всеки клас. Обикновено има три класа във випуск - „ А ", „ Б ", и „ В ".

От късните руски години на 1 септември всички си вършат специфична фотография с родител, преподавател или с целия клас. Учениците от време на време учат в един и същи клас от 1-ви до 10-ти клас.Александър Кружков/Архив на Павел Сухарев/russiainphoto.ru Новата образователна година значи напълно нов живот за децата, тъй че е доста специфичен миг.

Когато еуфорията от срещата с приятелите завърши, децата се подреждат в редица и слушат шефа на учебното заведение, който нормално държи тържествена тирада, в която ги увещава да учат деликатно и да мислят за бъдещето си.Владимир Дружинин/russiainphoto.ru След това е време всички да влязат в учебното заведение и да се насочат към класните стаи. Обикновено учителят е подготвил специфични табелки на чиновете, тъй че всеки възпитаник да седне на своето място. След това се подаряват цветята на учителя.

В първия образователен ден нормално се прави преговор на забравеното през лятната почивка и децата се срещат (ако са в първи клас), или се основават другарства с нови възпитаници, в случай че такива занапред се причисляват.

Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики не трансформира изключително традициите. Въпреки че доста учебни заведения към този момент не държат на униформите и децата носят елементарни облекла.



Традицията да се носят престилки обаче става знак на ученическите години, на 1 сепптември и на церемонията по „ последния звънец " (25 май) за завършващите класове.russiainphoto.ru Още една трогателна традиция, останала и до през днешния ден, е, че зрелостниците вкарват първокласниците в учебно заведение, като знак на предаване на щафетата на знанието към идващото потомство.

Военните учебни заведения не са изключение

Министерство на защитата на Русия В днешна Русия 1 септември е съвсем културен феномен. Около две седмици преди началото на есента огромните молове и супермаркетите сменят летните си витрини, прибират спрейовете срещу комари и слънцезащитните кремове, с цел да изложат продукти за образователната година: раници, писалки, тетрадки и доста други неща, които биха предиздвикали някогашните руски възпитаници да завидят.

По време на взрива на Covid-19 гимназистите учеха съвсем онлайн, до момента в който децата в началните класове ходеха на учебно заведение. Имаше и тържества, на които обаче родителите не бяха допускани.

За страдание 1 септември постоянно ще бъде асоцииран и с едно трагично събитие от новата съветска история. На този ден през 2004 година група терористи завземат учебно заведение в Беслан, Република Северна Осетия, по време на празненство. В резултат умират 314 души, множеството деца. 3 септември, когато са освободени останалите заложници, е прочут като Ден на паметта - всяка година се организират възпоменателни церемонии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР