1 процент от БВП трябва да се отдели за култура

...
1 процент от БВП трябва да се отдели за култура
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Хората на изкуството и на културата са съвременните будители на България

1 % от Брутният вътрешен продукт би трябвало да се отдели за просвета

Хората на изкуството и на културата сте будители. Имаме изключителна нужда от такива срещи - да се потопим в хубостта на картини, в смисъла на хубава книги, да поговорим за изкуство и за лирика. Мисля, че в тези сложни времена всички имаме потребност от това.
Знаем, че годините на прехода ви огорчиха. Тревожи ни, това че хората на духа и на културата, интелектуалците, огорчени може бинот нас политиците някак си през годините се отдръпнаха от интензивност. А ние като наред, освен политиците имаме потребност тъкмо от противоположното. Имаме потребност от вас. Не инцидентно ви нарекох будители. Да будим народа си, тъй като може би бедността, може би разделянето и омразата доведоха до една бездуховност, до едно отдалечаване на младите и на децата ни от същността на българската просвета, обичаи и полезности.
Много добре знаем, че не можем едни без други. Дори от време на време да сме ви разочаровали, с цел да се развива българската просвета и нематериалност има потребност от рационални, смели решения, които се взимат от политици.
Сигурно доста пъти са се изправяли пред вас такива хора и са обещавали разнообразни неща. Ние имаме преимущество - да сме ги правили. И по тази причина доста почтено, и със самочувствие през днешния ден да ви кажем, че когато беше да вземем за пример Стефан Данаилов министър на културата ние постигнахме 1.3% от брутния вътрешен артикул за просвета. Нашата цел през днешния ден е, в идващия парламент да реализираме 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета.
Сами си давате сметка, че без политически решения и без финанси няма по какъв начин да се развива духовната сфера. Тази година брутният вътрешен артикул на България тази година е 117 милиарда. Един % е 1 милиард и 100 милиона за просвета. С такова финансиране и такава държавна грижа може освен да се съживи българската просвета и нематериалност, а тя да стигне до повече хора. Знаете ли какъв брой е отделено от предходното държавно управление за просвета - 245 милиона - една четвърт от това, към което се стремим ние, българските социалисти. И което ви подсигурявам, че участвайки в ръководство ще се борим до дъно да се случи. Нека тръгнем от това да осигурим държавна политика и финанси.



Но да ви кажем и какво още желаеме да създадем. Трябва да стартираме от децата. Там е началото. Ние желаеме един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, само че в този учебник преди Робинзон Крузо да измести Иван Вазов, да бъдат български писатели, художници, създатели и създатели. Те би трябвало да бъдат заложени в учебниците, тъй като там е началото на възпитанието на децата.
Алармираме от години, че българската история, просвета и нематериалност се подменят. Истината се трансформира и децата ни порастват с тази неистина. Искаме всеки юноша на 18 години да получи културен чек. Това е процедура, която в Европа към този момент съществува. Това е чек с избрана сума, която децата и младежите могат да употребяват единствено за културни мероприятия - да си купят книга, да отидат на концерт, да си купят картина. Нека стартираме от тях, от тяхното образование в читалища и библиотеки, които желаеме освен да запазим и съхраним, само че да ги развием в модерния свят, да получат цифровизация, с цел да могат децата ни по актуален метод да имат достъп до това обучение и просвета.
Ще споделя и с вас нещо извънредно положително. Обикалям цялата страна, освен в тази акция, а от 5 години не спирам да обикалям България.
Прави ми усещане едно съществено възобновление на националното творчество. Почти няма село, в което да няма самоинициативен състав на възрастни хора, деца, облечени в национални носии, учат национални танци, пеят същинските български песни. Ето това, което потегля изпод би трябвало да ни подтиква да продължим да го развиваме.
Искаме да понижим Данък добавена стойност на книгите и на 9% и бяхме част от този развой в Народното събрание, с цел да станат те по-достъпни. Да може всеки човек, даже с дребната заплата или пенсия, да си купи книга.
Искаме в българското радио да има квота, в която влиза лъчение на българска музика.
Предвиждаме да подтикваме със специфични фондове в бюджета актуалните изкуства. Това е Фонд „ Съвременна българска литература ", Фонд „ Българско кино ", Фонд „ Българска музика ", Фонд „ Опазване на културното завещание ". Това са целеви стратегии в бюджета, които залагаме за финансиране на тези сфери.
Смяната на досегашния модел на ръководство включва и смяна към културата, духовността и българските обичаи. Дори това е най-съществената част от смяната. Трудно се подвига духовността на един народ, вярата му в неговите стойности и полезности и уважението към неговите духовни водачи, които сте вие - културните дейци.
Бих желала да ви предам тази религия. Вярвайте, че нещата ще бъдат по-добри и вие ще сте хората, които ще стоите на пиедестала в България като нейни духовни водачи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР