1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал онлайн

...
1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал онлайн
Коментари Харесай

Сред челните места сме по кибертормоз при младите

1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал онлайн принуждение

Около 16% от децата на възраст сред 11 и 15 години са били подложени на кибертормоз през 2022 година, спрямо 13% преди 4 години, се споделя в отчет на СЗО Европа, обхващащ 44 страни, представен от Агенция Франс Прес. Най-високите равнища на кибертормоз са били следени от момчетата в България, Литва, Молдова и Полша, до момента в който най-ниските равнища са регистрирани в Испания, заяви СЗО, без да дава подробни данни.

" Този отчет е сигнален сигнал за всички нас да се оправим с издевателството и насилието, когато и където и да се случват те ", съобщи районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге.

15% от момчетата и 16% от девойките оповестяват, че са били обект на кибертормоз най-малко един път през последните месеци, сочи изследването, озаглавено " Здравословно държание при деца в учебна възраст ". Агенцията на Организация на обединените нации означи, че пандемията е трансформирала метода, по който подрастващите се държат един към различен.

" Виртуалните форми на принуждение от страна на връстници станаха изключително настоящи след началото на пандемията COVID-19, когато световете на младежите станаха все по-виртуални по време на блокирането им ", се споделя в отчета. Другите форми на тормоз са останали значително постоянни със напълно леко нарастване. 11% от момчетата и девойките оповестяват, че са били унизени в учебно заведение най-малко два или три пъти месечно през последните няколко месеца, спрямо 10% преди четири години.

" При състояние че младежите прекарват до 6 часа онлайн всеки ден, даже дребни промени в равнищата на тормоз и принуждение могат да имат дълбоки последствия за здравето и благосъстоянието на хиляди хора ", съобщи Клуге. 1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал кибертормоз над други хора, което съставлява нарастване с 3% по отношение на 2018 година, се споделя в отчета.

Междувременно броят на юношите, които са взели участие във физически пердах, остава постоянен през четиригодишния интервал и е 10 % - 14 % при момчетата и 6 % при девойките.

Изследването се основава на данни от 279 000 деца и юноши от 44 страни в Европа, Централна Азия и Канада.

На множеството места кибертормозът е достигнал своя пик, когато децата са били на 11 години за момчетата и на 13 години за девойките.

Според отчета социално-икономическият статус на родителите не оказва огромно въздействие върху държанието на децата.

Изключение прави Канада, където младежите в по-неблагоприятно състояние са били по-склонни към тормоз. Там 27 % от девойките, принадлежащи към 20 % от най-незаможните фамилии, са декларирали, че са били обект на тормоз в учебно заведение, спрямо 21 % от девойките измежду 20 % от най-заможните фамилии.

Като отбелязва, че казусът е необятно публикуван, отчетът приканва за повече старания за възстановяване на осведомеността.

" Необходими са повече вложения в наблюдението на другите форми на принуждение от страна на връстниците ", се споделя в отчета.

" Съществува също по този начин незабавна нужда от образование на младежите, фамилиите и учебните заведения за формите на кибертормоз и неговите последствия, като в същото време се контролират платформите на обществените медии, с цел да се ограничи излагането на кибертормоз ", се показва в умозаключение.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР