1 октомври – Световен ден на музиката и поезиятаПрочетете ощеТези

...
1 октомври – Световен ден на музиката и поезиятаПрочетете ощеТези
Коментари Харесай

На този ден: Световен ден на музиката и поезията

1 октомври – Световен ден на музиката и поезията
Прочетете още


Тези две изкуства, музиката и поезията, са неимоверно свързани. Най – красивите и мелодични песни са плод на тези две вдъхновения. На 1 октомври всички хора, които са избрали пътя на изкуството в тези две негови посоки честват своя професионален празник.

Като Международен ден на музиката 1 октомври се отбелязва от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Това е ден, в който се припомня за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното извисяване на мислещите същества. Специално в България 1 октомври е формален Празник на българските артисти и музиканти. Обявен е през 1980 година във връзка 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел.

Същата дата – 1 октомври, е призната, още веднъж от ЮНЕСКО, само че едвам през 1999 година – за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – “За всеки жив четец и всеки жив стихотворец. ” Целта на този празник е да разпространява четенето, писането и публикуването на лирика по света и, както написа в декларацията на ЮНЕСКО, “да даде самопризнание и мощ на националните, районните и интернационалните организации за лирика ”.

Днес е и ден на пенсионера



1 октомври е разгласен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото заседание на Организация на обединените нации от 14 декември 1990 година На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.

Времето, в което живеем, постанова нуждата да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора сред нас. Икономическите проблеми, демографската рецесия, желанието на младежите да търсят реализация в чужбина водят до непрекъсната наклонност на застаряване на обществото ни. Все повече са обитаемоте места, в които има единствено възрастни хора. Така, едно от най-големите трудности, пред което хората от третата възраст са принудени да се изправят, се оказва самотата. Невъзможността, заради съответно заболяване или незадоволителни приходи, да навестиш другар или да отвориш дома си за подобен, неналичието на човек, с който да разговаряш и споделяш, са чест техен сателит.

Оставени сами на себе си, с болката и тъгата, възрастните се трансформират в забравени хора, които последователно угасват в един свят, в който за тях се приказва единствено като статистика около следващото броене. В България постоянно възрастта е взаимозависимост. В общия случай значи по-малко благоприятни условия, по-малко другари, по-малко средства, по-малко наслада... А в едно цивилизовано общество няма нищо по-естествено от вниманието и грижите към хората от третата възраст.

Те са щастливи, когато не ги изключваме от живота си и споделяме с тях това, което ни вълнува. Те имат голям ресурс от насъбрана мъдрост. Те имат житейския опит, който единствено годините могат да дадат. Те изслушват търпеливо болките и проблемите на другите. Но постоянно другите са глухи за техните болки и проблеми.

Водили заслужен живот, съграждали България с безкрайна сила, отдаденост  и религия, през днешния ден българските пенсионери са изправени пред прага на физическото оцеляване. Държавата и обществото ни са в дълг към тях – към българските пенсионери, към нашите татковци и майки, към всички небогати и самотни възрастни хора. Те имат своите потребности през днешния ден и в този момент. Утре може да не оцелеят. Утре може да ги няма. А те са ни нужни – с опита, с мъдростта, с тяхната безкрайна отдаденост, любов и топлина. Нека им отдадем дължимото, дано се погрижим за тях и да се опитаме да им осигурим живота, който заслужават.

1 октомври е и интернационален ден на вегетарианството



Денят на почитателите на културата на хранене, изключваща скотски артикули от менюто, е основан през 1977 година с решение на международния конгрес на вегетарианците във Англия по самодейност на Северноамериканската организация на вегетарианците.

" Под храна, в необятен смисъл, разбираме всичко това, което човек възприема посредством мозъка, сърцето и стомаха си ", " Истинският вегетарианец би трябвало да се храни с изключение на с чиста храна, още и с чисти мисли " - споделя Петър Дънов.

Когато през днешния ден кажем " вегетарианец ", множеството хора схващат, че става въпрос за човек, който не яде месо. Вегетарианците не употребяват също артикули от скотски черва като мехлем, кожа, бульони от месо и т. н., за опростяване се приказва единствено за месо.Има разнообразни типове вегетарианци съгласно това какви други условия имат към храната си, с изключение на тя да изключва месо.

Основан е Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

 

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България. Според международната ранглиста на университетите към 2014 година заема 826-о място в света и 341-во в цяла Европа. Университетът е основан на 1 октомври 1888 година като Висш педагогичен курс. Централната част на постройката на СУ на стойност 6 млн. златни лв. е издигната с подаяние на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито статуи красят нейната фасада. Първият ректор на Софийския университет е акад. Александър Теодоров-Балан. Понастоящем в СУ има 16 факултета и 3 департамента, в които се образоват над 20 000 студенти.



Джулия Андрюс -  английска актриса, певица и създател. Родена е на 1 октомври 1935 година в Съри, Англия. Звездата на Андрюс изгрява след присъединяване ѝ в мюзикли на Бродуей като My Fair Lady и Camelot и по-късно и в музикални филми като Мери Попинз (1964) и Звукът на музиката (1965). В началото на 21 век Андрюс претърпява развиване в кариерата си след присъединяване ѝ в фамилните филми Дневниците на принцесата (2001) и Дневниците на принцесата 2 (2004), както и в анимационната поредност Шрек (2004-2010). През 2005 година актрисата прави своя дебют като режисьор на кино лентата The Boy Friend. Андрюс е също по този начин и създател на детски книжки, а през 2008 година издава своя автобиография Home: A Memoir of My Early Years. Носител е на награди като Златен глобус, Еми, Грами, БАФТА, People’s Choice Award, Theatre World Award, Screen Actors Guild, Награди на филмовата академия на Съединени американски щати и други От 1979 година има звезда на Холивудската алея на славата.



Бри Ларсън  – американска актриса. Родена е на 1 октомври 1989 година в Сакраменто, Съединени американски щати. Тя е изобретение на „ Фокс ” съас сериала „ Шимел ”, когато е на 11, само че основният воин е диагностициран с рак и тв поредицата прекъсва непредпазливо на шестия месец от въртенето си. После Бри изгрява в детския канал „ Дисни ”, където играе от 2001 година Първата роля е във филм с името „ Да отгледаш баща ”. Първият й „ същински ” филм и триумф е самостоятелната кинопродукци The Beautiful Ordinary преди 9 години. Участва в доста сериали и тийнейджърски филми. За да стигне до кино лентата „ Стаята ”, който й донесе „ Оскар ” в нощта на 28 против 29 февруари.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР