1. Очевидно процесът “чета и разбирам” е започнал, защото от

...
1. Очевидно процесът “чета и разбирам” е започнал, защото от
Коментари Харесай

Александър Николов: Експертите, с които имах честта да работя не са събирани по плажовете

1. Очевидно процесът “чета и разбирам” е почнал, тъй като от “криза и разруха” преминахме към “лек недостиг”. Браво, напредваме.

2. Нещо, което повторих задоволително на брой пъти, само че с изключение на вицепремиерът Нинова, очевидно и други не са разбрали. Да, Булгаргаз и България НЕ Е В НАРУШЕНИЕ на дейния контракт с Газпромекспорт! Напротив, спазени са всички правила на благосклонност и транспарантна комерсиална практита! Ноооооо! Поредната неистина - било отвращение и договарянията спряли от бълграска страна. ФАКТИ: Последното предложение, елиминиращо всички опасности за Булгаргаз е отправено ОТ БУЛГАРГАЗ КЪМ ГАЗПРОМЕКСПОРТ! Отговор на това предложение до влизането на служебния кабинет НЯМА!

3. Плащането в рубли, дефинирано от Газпромекспорт е ясно разказано от Европейска комисия, като НАРУШЕНИЕ НА САНКЦИИТЕ!

4. Предложението от ГПЕ към Булгаргаз НЕ Е същото, което е изпратено към търговски компании и други интернационалните контрагенти. По тематиката има задоволително изписано и в отворени интернационалните финансови портали, в случай че ИкспертИтИ в МЕ нямат достъп до Блумбърг - ще им се даде.

5. Факт - сподели се истина, Булгаргаз не е на загуба, а в ликвидна рецесия, пряк резултат от Топлофикация София. Новина - решението на тази фактическа рецесия е налично до МФ, непосредствено до Министър Велкова, и направена в границите на постоянния кабинет. Същото решение е налично и при зам.-министър Ива Петрова, само че се веселя, че 24-часовия труд продължава да кипи и бълват ли, бълват решения, които бяха оставени на бюрото.

6. С учудване разбрах и че е имало среща с Черноморска банка. Браво, похвално. Сигурно с цел да се прегледа структурата на капитала им?! Или пък ще се договаря характерно североизточно финансиране, каквото получихме за гордостта на ГЕРБ, руски-турски поток...или елементарното уголемение на инфраструктурата? Една лека вметка, с помощта на страхотното държание на същият този контрагент, а точно Газпром, изплащането на финансовите отговорности е...леко отсрочено, по този начин към 2028-2029та година.

7. Още по-голямо учудване настъпи в мен, когато разбрах, че плановата компания, строяща гръцката връзка е Ай Си Би Джи… ми то… такава компания няма. Има Ай Си Джи Би, а точно InterConnector Greece Bulgaria. И не, не е буквалистика, тъй като дефинирането на последователността на изрече демонстрира в каква посока тече природния газ. Все пак… едно експертно държавно управление би следвало да е осведомено с тези термини. А газът следва да тече от Гърция към България, а не назад.

8. Нямало задоволително надзор по градежа?! Има седмични отчети на равнище Министър - Министър от плановата компания /Скрекас - Николов/, както и същите са получавани на равнище Премиер. Доколкото през вчерашния ден видях от МЕ беше проявен надалеч от мижав интерес, само че въпреки всичко присъстващи на прегледа на връзката … необичайно, нямаше. Все отново остават въпросите и към Министерство на регионалното развитие и обясняващите за незавършено строителство, по какъв начин аджеба е публикуван тогава Акт 14, също по този начин, по какъв начин регулаторните органи в Гърция са приели всичко. За срещите с Авакс няма да пиша, защото е прекомерно дълго. Нека се прави разлика сред тест на SCADA система за автоматизация и строеж… въпреки всичко, в случай че е комфортно.

9. Назованите проблеми с “противопожарна” и така нататък Става въпрос за екзекутивни чертежи. Решенията са правноописани, налични в Ай Си Джи Би /а не БиДжи…. евентуално останали обратно в експертната история/, та… налични са и в Министерство на енергетиката и всички вероятни стъпки демонстрират по какъв начин се доближава дейно до Акт 15 и Акт 16.

10. Имаме голям брой предложения от доста контрагенти. Хаааайде в този момент на бас, че всички получени предложения са с по-лоша ценова конструкция от тази на Cheniere? Само да не се окаже, че отново ще би трябвало да работите по нещо оставено от постоянния кабинет?! И единствено да не се окаже, че… нещо няма да съумеете да се справите за 3 месеца напред с нужен достъп до инфраструктура?! И единствено да не се окаже, че наличните предложения за първи слот, които са в Булгаргаз… още веднъж са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!

Затова, въпросите остават:
1. Кой и за какво предложи на Министъра да подпише Протокол, който МЕ и персонално Премиерът отхвърляше да съществува?! Защо беше подписан този протокол и какво се реализира със прекъсването на вписването на нужната двустепенна система на ръководство на ICGB?
2. Кой и за какво подреди на Булгаргаз да НЕ ПРИЕМАТ офертата за първи
слот по получената оферта на Cheniere?
3. Кой и с каква цел изкривява информацията, по отношение на получените анекси от ГПЕ и изпратените такива от Булгаргаз?

Ей такива дребнички въпроси, има още много, само че ще ги оставим за идващите 52 дни. И медийно - кой и за какво не задава тези въпроси?! В административната си роля при започване на мандата бях поканен на спор с някогашната министърка Теменужка Петкова. За мен беше диалог, в който доста неща бяха изяснени, само че диалозите и разногласията продължиха и отсега нататък, а в разногласията се ражда истината.

Та… в случай че инцидентно специалистът Еленко Божков или Министърът решат - постоянно съм разполагаем, в комфортна за тях медия да създадем един забавен разговор. Не за друго, просто наподобява малко необичайно, когато настъпи моментът, в който дозата истина в бръщолевенията на Делян Добрев е повече… в сравнение с тази в “експертен кабинет”. И да не не помни - от декември месец насам, до края на мандата към мен не е оказван какъвто и да е политически напън. И тъкмо затова… настоящия “експертен” екип работи върху решения и към момента единствено с решения, които са част от “тежкото наследство” на екипът работил от декември до август.

А за какво стана по този начин ли?! Просто тъй като специалистите, само че същински такива, с които имах достойнството да работя не са събирани по плажовете. И също - получи се по този начин, че работиха ясно, целеустремено и… абсолютно сполучливо. И не забравяйте - по делата и целите им ще ги познаете! За някои обратно във времето бяха решения, оферти, благоприятни условия. За другите - времето и документите ще покажат. Вярвам.
И не забравяйте - 52 дни експертност остават! За да няма по-късно отново ще би трябвало в почивна неделя... да се разходим и подадем своя глас.

Александър Николов, някогашен енергиен министър, Facebook


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР